Все още не сме пълноправни членове на Евротрансплант

България 08.10.2021 17:22 Снимка: ДНЕС+

Все още не сме пълноправни членове на Евротрансплант

От здравното министерство и пациентски организации се стремят страната ни да стане пълноправен член в Евротрансплант, съобщиха от ведомството.

Дирекцията за защита правата на пациентите и пациентски организации набелязаха конкретни стъпки за подпомагане на донорството в страната. Поводът е отбелязването на Европейския ден на органното донорство и трансплантацията.

Експертите от министерството запознаха представителите на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония, Децата с онкохематологични заболявания, Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания с приоритетите на настоящото ръководство на здравното министерство за увеличаване на трансплантациите на органи и тъкани у нас.

По думите на съветника на министър Кацаров Елена Болтаджиева през изминалата година има само 4 донорски ситуации, а от началото на 2021 г. досега, те вече са 11.

Във ведомството променят редица нормативни документи, медицински стандарти, както и разяснителна кампания за донорството, които да оптимизират процесите и да повишат информираността на хората по темата.

От Българското дружество на пациентите с пулмонална хипертония предложиха пациентските организации на регионално ниво да разясняват проблемите с трансплантациите, а съвместно с научните дружества да обучават чакащите органи и техните близки.

Инфекциите преди и след трансплантирането на органи и тъкани, както и поддържащата терапия са сред основните проблеми, уточниха от сдружение "Деца с онкохематологични заболявания". "Решенията на тези въпроси ще се намерят в оперативен порядък", увери д-р Цветолюба Генкова, директор на Дирекция "Защита правата на пациентите".

За по-добър контрол бе обсъдено всеки пациент да получава информация в реално време, че в неговото досие са отразени направени манипулации, прегледи, операции и др./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448