Вигенин: Коалицията не се разпада, спешно трябва да се обяви управленска програма

България 26.05.2022 14:40 Снимка: ДНЕС+

Вигенин: Коалицията не се разпада, спешно трябва да се обяви управленска програма

„Нямаме нито едно основание да вдигнем ветото за РСМ”, каза социалистът

„Това, което се случва в НС не се харесва на привържениците на всяка от париите в коалицията по отделно. Комулативно се получва тоза ниско доверие в парламента. Трябва да работим. Дълго време имахме безплодни дискусии. Започва нов период обаче”, увери Кристиан Вигенин, който е заместник-председател на НС и член на ръководството на БСП. Той заяви, че не се притеснява от проекта на Стефан Янев.

По думите му един от проблемите е, че няма програма на правителството. „Имаме набелязани мерки, имаме коалиционно споразумение, но нямаме програма на правителството до този момент и това е проблем”, добави той. 

„Надявам се в рамките на следващите седмици да можем да излезем с такава програма, за да не изглежда в очите на хората, че работим ден за ден както изглежда в техните очи. Да има ясен план и перспектива - тогава ще отпаднат и много от въпросите, свързани с това разпада ли се коалицията тази или следващата седмица, призова Вигенин останалите партньори във властта. Не, не се разпада”, отсече социалистът. Но призна, че той самият нямал отговор защо 6-и месец, откакто управлява, правителството няма програма.

Вигенин увери, че задачата ни като държава не е да държим ветото, да спираме РСМ, а да реализираме целите си – „правата на българите в Република Северна Македония, общата история, езика на омразата. Нямаме нито едно основание да вдигнем ветото за РСМ”.

Той подкрепи идеята на Кирил Петков да се свика нов Консултативен съвет за национална сигурност относно Република Северна Македония и го определи като необходимо.

„Нямаме нито едно основание днес да вдигнем ветото, защото по всичко това засега не е постигнат прогрес”, категоричен бе Вигенин. „Но грешна политика е да стоим и да чакаме нещо да се случи, ние трябва да предприемем стъпки, които да стимулират те да си изпълнят ангажиментите”.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648