Веселин Денков в НС: Пратеници на спецпрокуратурата казаха, че ако не платя, ще стане лошо

България 29.02.2024 17:20 Снимка: БТА

Веселин Денков в НС: Пратеници на спецпрокуратурата казаха, че ако не платя, ще стане лошо

Ресторантьорът, който живее с Ивайла Бакалова, се яви заедно с нея на изслушване пред парламентарната комисия "Нотариуса" и обяви, че е бил нарочен заради участие в протестите през 2020 г.

Ресторантьорът Веселин Денков, който живее с бившата "Мис България" Ивайла Бакалова, разказа пред комисията "Нотариуса" в парламента как е бил изнудван да плати 100 000 лева, за да не се превърне от свидетел в обвиняем. Ресторантьорът обяви пред народните представители, че в крайна сметка се е оказал обвиняем за изнудване, лихварство и подбудителство за убийство и в ареста. Бил пришит към организирана престъпна група за лихварство.

"Един от пратениците на спецпрокуратурата ми каза, че ако не платя, ще бъде крайно лошо за мен, защото вече са си разпределили парите", каза Денков, придружаван от Бакалова и от адвокат Ина Лулчева на заседанието на комисията. В отговор на въпрос, зададен от председателя на комисията Никола Минчев, от кого са били изпращани емисарите, ресторантьорът заяви:

"Всички, които идваха, казваха, че идват по поръчение на специализираната прокуратура". Денков уточни, че по-късно, вече след 2020 г., е научил, че става дума за Иван Гешев и Франтишек Петров, които тогава бяха в спецпрокуратура. Денков обясни, че два дни след като е подал сигнал за изнудване пред Сотир Цацаров, е бил арестуван.

"Проблемът, да бъда направен от свидетел в обвиняем, беше създаден от тях, от специализираната прокуратура", обобщи Денков. Разказа още, че едни и същи съдии от Специализирания съд са гледали мерките му и изреди имената на Антон Миталов, Георги Ушев и Галя Георгиева. "По едно от тези три дела, което ми предявиха август 2021, на 14 юли дойде мой приятел да каже, че ако не платя около 50 хил. лева, ще лъжесвидетелства един от участниците в покушението срещу Марангозова", разказа още Денков.

Бизнесменът заяви, че негови близки са го уведомили, че и трите дела срещу него са били провокирани от участието му в протестите през 2020 г. "Всичко случило се с мен е основно заради протестите, на които аз ходих на 15 и 16 юли 2020 г.", каза Денков и допълни, че тогава изобщо не е познавал Васил Божков, въпреки че медиите твърдели че той финансира протестите и от негово име. "На база на това са активирани всички институции", обобщи Веселин Денков. "Всички искаха да платя, за да нямам тези обструкции, които ми струпаха", добави той.

"Минахме през ада, за да сме тук днес и да ви разкрием истината. Не знам дали искате да я разкрием, защото тя е много нелицеприятна", каза Ивайла Бакалова за изминалите 4 години, докато мъжът й е бил в ареста на "Майор Векилски".

За изнудването на партньора й се разбра след разкритията, които направи Бакалова пред Антикорупционния фонд, а именно, че на Денков са поискани 100 000 лева, за да го пуснат от ареста. Бакалова беше в основата на разследването на АКФ - "Списък за бързо реагиране", което през юни 2021 г. освети дейността на убития вече Мартин Божанов-Нотариуса. Тя го направи заради задържането на мъжа, с когото живее, Веселин Денков./Dir.bg

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612