„Възраждане“ иска службите да кажат спряно ли е разследването срещу Весела Чернева

България 20.09.2023 11:27 Снимка: ДНЕС+

„Възраждане“ иска службите да кажат спряно ли е разследването срещу Весела Чернева

"Получихме тревожната информация, че след оказан натиск от чуждо посолство прокуратурата е спряла досъдебното производство срещу Весела Чернева", обяви в декларация от името на "Възраждане" депутатът Ангел Георгиев.

Той поиска закрито заседание на Народното събрание, на което да бъдат изслушани шефовете на службите да сигурност, вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, както и премиерът Николай Денков.

В края на месец май тази година на извънредно заседание на парламента, на което бяха изслушани шефовете на службите за сигурност заради изнесената информация на записа на ПП, в който директно се казва, че бъдещите ръководители на службите са съгласувани с посолството и одобрени от посолствата на други държави, шефът на ДАНС заяви, че кабинетът "Петков" не е защитавал националния интерес и визира действията на съветничката на Кирил Петков по външна политика Весела Чернева.

Това заяви Ангел Георгиев от "Възраждане" от парламентарната трибуна.

"Според изнесената информация тя е провеждала собствена политика с РСМ без да съгласува това с министъра на външните работи по това време. Чернева е издала на Скопие българската позиция по присъединяването на РСМ към ЕС, което е класифицирана информация", добави Георгиев.

"Смятаме, че следва да има закрито заседание в НС, на което да бъдат извикани шефовете на службите за сигурност, вицепремиера, министъра на външните работи, министър-председателят Денков и да бъдат дадени обяснения по въпроса", поясни той. 

Българската държавност за пореден път няма съпротивителни сили и няма имунна система, посочи Георгиев.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482