Василев се обясни пред „Ди Велт“ за таксата газ: Ще намалява печалбите на „Газпром“

България 14.11.2023 13:29 Снимка: ДНЕС+

Василев се обясни пред „Ди Велт“ за таксата газ: Ще намалява печалбите на „Газпром“

„Наложената допълнителна такса от 20% върху руския газов транзит през България ще намали печалбата на „Газпром“ и ще оскъпи доставките, което от своя страна ще направи вноса на руски газ неизгоден за страни като Австрия и Унгария“.

Това обяснява в интервю за „Ди Велт“ финансовият министър Асен Василев.

Страната ни отнася сериозни критики от държави на запад от нас, чийто трансфер на газ минава през българския „Балкански поток“, че оскъпяваме газа им в началото на зимата. Унгария дори настоя пред ЕК за наказателна процедура срещу България за това, че страната ни нарушава правилата за данъчния съюз.

„Част от руската пропаганда в България е внушението, че българите са второ качество граждани на ЕС. С влизането ни в Шенген това би се променило“, казва Василев в интервюто.

Според Василев за Централна и Западна Европа е икономически неизгодно България и Румъния да са извън зоната без граничен контрол.

„Всеки ден по 4000 камиона преминават българо-турската граница посока Западна Европа, но престояват дни наред на бъдещата вътрешна граница с Румъния. Това оскъпява превозваните стоки“, обяснява Василев.

„ЕС трябва да изработи система за легален прием на мигранти и оценка на работниците, от които има нужда“, казва още финансовият министър.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.28338
RON RON 10 3.9348
TRY TRY 100 5.78533
USD USD 1 1.8066