Васил Велев: Енергийната стратегия на кабинета удовлетворява само мафията

България 19.01.2023 14:41 Снимка: ДНЕС+

Васил Велев: Енергийната стратегия на кабинета удовлетворява само мафията

Това не е никаква енергийна стратегия, защото целите са объркани. Енергия не се яде, нито се пие. Така с огромна доза критики засипа председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев енергийната стратегия на служебното правителство до 2053 г. В нея се предвижда изграждането на 4 ядрени реактора, ВЕЦ-ове по Дунав и ВЕИ.

По думите му думата достъпност отсъства, а енергията трябва да бъде сигурна и достъпна. Тази стратегия, която бе представена от служебното правителство удовлетворява стратегията на всеки план на електроенергийната мафия, изтъкна Велев.

Според него така е планирана енергийната стратегия, за да се правят проекти, които са заредени с огромен корупционен потенциал. Като аргумент за критиките си Велев отчете, че именно за това говорят и праговете, които утвърди Министерски съвет, чрез които трябва да се осигури приходната част на фонда за електроенергийната система. Тези прагове са високи, за да останат свръхпечалбите в енергетиката и за да могат впоследствие да се крадат, коментира Васил Велев.

След около час работодателите ще имат среща с министъра на енергетиката Росен Христов и ще повдигнат въпроса за представената енергийна стратегия на служебното правителство. Стратегията не става за нищо, ние стратегия нямаме, а сбор от различни проекти, като само някои от тях са алтернативни. В енергийната стратегия не е даден баланс нито денонощен, нито седмичен, нито сезонен, нито годишен на производство и потребление, каза Васил Велев в отговор на въпрос на News.bg дали все пак работодателите са готови на разговор с ресорното министерство за предоговаряне на въпросната стратегия.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов посочи, че и тази енергийна стратегия ще мине като всички други стратегии. Според него е недопустимо работодателите да научават за тази стратегия в 16 ч. следобед.

Затова дали се сбъднаха прогнозите за студена и гладна зима, която да предизвика масова безработица, Велев отговори на въпроса на News.bg, че очевидно зимата не е студена и апокалиптичните прогнози не се потвърдили. Той посочи, че България има шансовете да мине през кризата по-добре от средноевропейските страни. Европа ще има недостиг на енергия още дълго време и за това работодателите ще настояват средствата по механизма REPowerEU да се децентрализират и инвестират ефективно и ефикасно в зелен и цифров преход, който би повишил конкурентоспособността на хората.

Цветан Симеонов също добави, че безработицата спада и недостигът на квалифицирана работна сила все по-остро се чувстват. Най-бързото и качественото спасение за всеки един бизнес са иновациите.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648