В БСП си дали сметка какво би довел изборът за лидер сега

България 24.01.2022 13:33 Снимка: ДНЕС+

В БСП си дали сметка какво би довел изборът за лидер сега

Лидерът на БСП има своята роля, а по-важен е екипът. БСП е екипна партия. Toва заяви зам.-председателят на БСП и на Народното събрание Кристиан Вигенин пред БНТ след 50-ия конгрес на партията, който не прие оставката на Корнелия Нинова.

Вигенин запита кога единственият кандидат за лидер на БСП Крум Зарков разбрал, че има проблем с лидера на партията, и кога е разбрал, че политиката, която води левицата, е убийствена за социалистите.

В нито един момент от БСП не са се сетили, че датата на конгреса ще съвпадне с встъпването на Румен Радев и Илияна Йотова във втория им мандат.

В БСП, сред делегатите, в ръководството на БСП няма основания, не е имало политика и не е имало такава целенасочено да руши взаимоотношенията с президентската институция, увери Вигенин.

Според него е знак за фалш, ако се очаква любезен тон между институциите. Липсата на честни отношения би било по-голям проблем, но Вигенин не вижда проблем в отношенията между президента и БСП.

Той обясни, че социалистите внимателно преценили ситуацията, в която се намира страната, мястото и ролята на БСП в управлението и това, че в следващите месеци партията не е добре да се занимава със себе си с поредния национален избор. Делегатите на конгреса, включително гласувалите "за" оставката на Нинова, са наясно какъв щял да е резултатът от вътрешнопартийния избор.

БСП трябва да се стабилизира и да играе конструктивна роля в управлението, настоя Вигенин. Делегатите проявили мъдрост на конгреса и разбрали за какво става въпрос.

Вигенин призова критиците на БСП да се опитват да подходят по-конструктивно към процеса за лидера на партията. На никого не е отказано, ако има добри идеи, предложения, инициативи те да бъдат подкрепени, уточни зам.-председателят на левицата.

Вигенин е доволен, че БСП е успяла да включи по-голяма част от своите ангажименти, включително и социалната политика, в политиката на коалицията. Той е убеден, че ако БСП не били част от управлението, сега бюджетът нямало да изглежда така социален. Никой в БСП не е доволен от резултата на изборите, но в същото време трябва да се оцени и положителното. Неубедителната критика е тази, която се концентрира само върху незадоволителните неща, каза още Вигенин.

БСП дава много ясен знак, че иска управлението да успее и единствено по този начин чрез ангажиране на лидера на партията в управлението, ще постигнат повече като част от правителството. От това управление имаме всички шансове, всеки един от партньорите да излезе с позитиви, очаква Вигенин.

Припомняме, в началото на заседанието Корнелия Нинова потвърди оставката си пред Конгреса на БСП.

От своя страна другият кандидат за поста председател на столетницата Крум Зарков заяви, че е готов за другарска битка.

Бившият председател на БСП и лидер на ПЕС Сергей Станишев предупреди, че ако конгресът на БСП не констатира оставката на Корнелия Нинова като лидер на партията и не започне подготовка за пряк избор на нов председател, партията ще стане за посмешище./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648