Уволнената шефка на ДКК дала 1.1 млн. на кантората на брата на шефа на „Сиела“?

България 01.12.2021 08:49 Снимка: ДНЕС+

Уволнената шефка на ДКК дала 1.1 млн. на кантората на брата на шефа на „Сиела“?

Ваня Караганева очевидно е и лична приятелка с жената на Кирил Петков, с която нееднократно споделя снимки

Уволнената за нанесени щети в милиони левове на държавата изпълнителна директорка на Държавната консолидационна компания Ваня Караганева е сключила договор за 1 120 060 лв. с адвокатската кантора на Иван Тодоров „Георгиев, Тодоров и Ко.“, твърди plovdiv-online.com.

Караганева, която е приближена на бившия икономически министър и спряган за бъдещ премиер Кирил Петков прави това зад гърба на Съвета на директорите на ДКК. Иван Тодоров е брат на Веселин Тодоров, шеф на „Сиела Норма“, фирмата, спечелила държавния търг за машините за вота. В  същата кантора работи и Лена Бориславова, депутат от ПП и спрягана за бъдещ шеф на 47-ия парламент.

Министърката на икономиката Даниела Везиева излезе с поредица интервюта в защита на уволнената Караганева и дори заплаши с освобождаване на трима от членовете на Съвета на директорите на ДКК, изнесли скандалната информация.

Като шеф на ДКК Ваня Караганева, с еднолично решение, е прекратила правомощията на адвокатско дружество, което е защитавало интересите на ДКК по 5 висящи търговски дела в полза на кантората „Георгиев, Тодоров и Ко.“ Караганева, еднолично, без да се съобразява със Съвета на директорите и препоръките на финансовия контрольор, сключва нов договор за правна помощ за вече извършена и платена услуга с новото адвокатско дружество в размер на 1 120 060 лева.

Самата Караганева нееднократно е парадирала и с личното си приятелство със съпругата на Кирил Петков – Линда.

Любопитно също е, че вторият от двамата участници в търга за машините за вота – освен Сиела Норма, е Лекс.БГ ЕАД, дружество на Дилян Вичев, който го притежава чрез дружеството си „Софтуеър пойнт България“ ЕООД. Според публикуван документ в Търговския регистър дружеството се представлява от адвокат Ида Големанова, която пък работи в кантората на Иван Тодоров, брат на шефа на Сиела Норма – Веселин Тодоров. /tribune.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648