Ускоряват се доставките на ваксините

България 01.04.2021 13:30 Снимка: ДНЕС+

Ускоряват се доставките на ваксините

Европейската агенция по лекарствата продължава да извършва оценка на ваксините "Тюрвак", "Новавакс"," Спутник" и "Синовак". Това заяви на брифинга на Националния оперативен щаб (НОЩ) директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Той съобщи, че се очаква през май инспекция на производствените бази в Русия, едва тогава ще се премине към следващ етап. Относно ваксината "Синовак" на китайския производител - все още има първоначални консултации, очаква се потвърждение за следващ етап.

Миналата седмица е имало промяна в разрешените за употреба на трите ваксини, налични в България - от "Пфайзер" е добавена нова производствена база в Германия, като се очаква да има ускоряване на производството и доставки на територията на целия ЕС.

Има промяна по отношение на условията за съхранение - между 25 и 15 градуса до две седмици. Възможностите за съхранение бяха при минус 90 градуса до 6 месеца и от 2 до 8 градуса до 5 дни. Очаква се с тази промяна да има чисто логистични последствия, обясни Кирилов.

По отношение на оксфордската ваксина "АстраЗенека", той посочи промяната в търговското наименование - ваксината се казва вече "Вакс зебрия", като е добавена нова производствена база в Нидерландия, поради което също се очакват повече ваксини.

По отношение на доставките през април - около 700 000 дози се очакват април, 350 000 от РНК, делът на векторните ще е същият. До края на месец юни се очакват около 1.4 млн. ваксини на "Пфайзер", половин милион на "Модерна", милион от Оксфордската ваксина, половин милион от Джонсън и Джонсън. Има информация за първите й доставки - те ще са около 16 април - 14 400 дози, 26-и април - 26 000 дози, обясни подробно шефът на ИАЛ.

Здравният министър Костадин Ангелов даде точна справка за наличните ваксини. За игла за първа доза има налични 277 665: на Пфайзер - 11 655, на Модерна: - 24 375, а за втора доза на Пфайзер - 53 919, Модерна - 43 885. Първа доза на Астра зенека - 241 635 ваксини.

Той е категоричен, че ваксините пристигат и се разпределят равномерно, между джипитата и ваксинационните центрове.

"Това е нашето здраве, това са лекарите ни, линейките, това е държавата ни, от нас зависи какво ще направим, да тръгнем да упрекваме и да сменяме конете, няма никакъв смисъл", призова Костадин Ангелов. "За който се чувства ощетен, че не е ваксиниран", той успокои, че април ще има достатъчно ваксини.

"Ние не сме ви лъгали, а сме съобщавали числата, които са ни дадени, но в един момент при компрометираните доставки нашите планове не можаха да се осъществят", обясни той.

Първа и втора фаза продължават - лекари, сестри и учители искат да се имунизират и се насочват натам, планът е заимстван от плановете на Германия, Франция, Италия, добави здравният министър и в заключение анализира упрека затова, че не сме започнали ваксинацията от възрастните - "защото естеството на нашите възрастни е различно от европейците". "Над половината от ваксинираните у нас са хора над 60 г.", категоричен е Ангелов.

Костадин Ангелов коментира, че хората са наплашени от "АстраЗенека", но той " не е техен дистрибутор и отговорите се дължат от фирмите". Той успокои, че се докладва всеки страничен ефект, а Богдан Кирилов уточни, че само вчера има 1442 докладвани сигнала за странични реакции, като 1002 от тях са от "АстраЗенека"./news.bg

CHF CHF 1 1.77625
GBP GBP 1 2.25344
RON RON 10 3.97018
TRY TRY 10 2.02274
USD USD 1 1.63176