Ултра "десните" от ДБ продължават с "червените флагове", настояват за пълна чистка срещу Путин

България 14.05.2022 09:20 Снимка: ДНЕС+

Ултра "десните" от ДБ продължават с "червените флагове", настояват за пълна чистка срещу Путин

Десните разписаха подробно откъсването от Русия и настояха партньорите да го подкрепят

Коалицията отдавна се съгласи да сме независими енергийно, отвърна Асен Василев

Мерки за “депутинизация” на страната, които минават през конкретни промени в управленското споразумение в 8 сектора, поиска “Демократична България” от партньорите си.

“Скъсването с путинския модел на влияние означава страната решително да излезе от блатото, означава реална борба с корупцията и оздравяване на институциите”, обяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Той избра да отправи исканията към коалиционните партньори в декларация от парламентарната трибуна минути преди петъчния блицконтрол към премиера Кирил Петков и вицепремиерите.

Иванов подчерта, че няма да спекулират с ултиматуми и заплахи, че ще напуснат коалицията, а обявяват в името на какво ще продължават да са част от нея.

От коалицията вече дадоха знак, че ще искат от партньорите си много по-категорична позиция към Русия, след като предложението им да се прати оръжие на Киев не бе прието. Тогава Иванов обяви, че вдигат първи червен флаг на коалицията и ще събере органите на партията си, за да види при какви условия ще останат.

Коалиционният формат не може да бъде ТКЗС с теми кой в коя комисия колко трябва да получи. Не можем повече да подкрепяме това и да носим отговорност. Нищо не ни задържа в управлението при тези условия, каза той тогава. Ръководствата си събраха и ДСБ, и зелените. Засега няма решения за резки ходове.

“Планомерното премахване на всички форми на уязвимост, проникване и влияние от страна на кремълския режим трябва да бъде изведено като основна национална задача в рамките на една системна политика по депутинизация”, заяви Иванов в петък. Категоричен е, че след 24 февруари - когато Русия нахлу в Украйна, коалиционните партньори трябва да адаптират програмните приоритети и формулата на работа.

В сектор “Сигурност” ДБ ще иска да се повиши капацитетът на службите за противодействие на руското влияние и хибридното въздействие, включително чрез лустрация през програма за проверка на служителите

Ще настояват и за модернизация на армията и по-високо заплащане на военните, като лансират най-късно през 2023 г. проектите за модернизация дори да надхвърлят 2% от БВП - прага, който НАТО отдавна изисква от България. Страната ни изпълни това изискване единствено през 2019 г., когато бе сключен договорът за първите 8 изтребителя F-16.

Броят на дипломатите в българската мисия в Москва и руската в София да се уеднакви до края на годината, е друго от исканията. За същото заговори след връщането си от Киев и премиерът Кирил Петков.

В посолството ни в Москва са само 13 души, включително посланикът, преводачите и шефът на Българския културен институт. А Русия има 114 души в мисията си тук, а вчера обяви, че гони още един от българските дипломати.

За нулева зависимост от Русия при доставките на нефт и газ настояват ДБ. Тук те предлагат и специални мерки за засегнатите от промяната. Нужен бил и пакет от български санкции по отношение на Руската федерация и конкретни физически и юридически лица.

Десните ще искат и по-бързо придвижване на съдебната реформа, за да се пресече корупцията, която била “основен портал за проникване на руско влияние”. Въпреки че съдебната реформа винаги е била сочена като мисия на ДБ и основание за влизането ѝ във властта, освен закриването на спецправосъдието за 4 месеца няма никакво движение по нея.

ДБ поиска още правителството да вземе мерки срещу руската пропаганда в медиите и социалните мрежи, както и да се забрани използване на символите на путинския режим и руската агресия в Украйна.

“Управленските приоритети на ПП са да имаме най-ниската стойност на енергоизточниците, да има диверсифицирани доставки така, че никога да не сме в положение един доставчик да може да спре голяма част от пазара или почти целия. Това е обсъждано с коалиционните партньори и е залегнало в споразумението”, коментира хода на ДБ вицепремиерът Асен Василев.

В споразумението и към този момент има много ясни ангажименти, свързани с демонополизация на пазара, с диверсификация на доставчици, подчерта той пред журналисти в кулоарите.

“Предвидена е и социална програма, която да позволи на българските граждани, особено на най-уязвимите, да получават достойни доходи, да има икономически растеж и да не се допусне това, което дълги години наблюдавахме - ключови системи като здравеопазване, образование да бъдат в постоянен дефицит”, напомни още вицепремиерът.

Всеки има право да говори свободно и да предлага, каквото иска, ще го обсъдим, лаконичен бе депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

Ако сте искрен, би трябвало да напуснете властта, тъй като тя е непрозрачна, не изпълнява конституцията и законите на страната, отговори пък на Иванов от трибуната лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Дебело подчерта, че още на 14 февруари техният евродепутат Илхан Кючюк е писал на премиера Кирил Петков с въпроси кой какво финансиране и какви капитали има в медиите в България, дали и как са им предоставени държавни и европейски средства./24 часа

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648