Улесняват назначаването на сезонни работници от трети страни

България 16.05.2017 13:38

Проблемът с недостига на работна сила в България обсъдиха министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и представители на работодателските организации КРИБ, БСК, АИКБ, БТПП и ССИ.

От Министерството на труда и социалната политика правят стъпки за улесняване на процедурата за регистриране на сезонни кадри от страни извън Европейския съюз. Подготвят се улеснения при подаването на документите от работодателите в районите по Черноморието с най-развит туризъм, каза министър Петков.

Предвиждат се и промени в Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. С тях ще се намали броят на необходимите документи за краткосрочното наемане на чужди работници. Това допълнително ще облекчи работодателите, добави министър Петков.

Припомняме, вчера от АИКБ поискаха да се разшири обхвата на "Синята карта", с която чужденци идват да работят у нас.

Сред темите на разговора бяха приоритетите на правителството в областта на доходите, пазара на труда, пенсионната система. Обсъдени бяха и темите за разработването на механизъм за определяне на минималната работна заплата и за договаряне на минималните осигурителни доходи за 2018 година.

Работодателските организации представиха предложенията си за промени в социално-осигурителното и трудовото законодателство и изразиха подкрепа към намеренията на правителството за реформа в експертизата на работоспособността. /news.bg

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.28338
RON RON 10 3.9348
TRY TRY 100 5.78533
USD USD 1 1.8066