Туристическият сектор настоява да им дадат безплатни COVID тестове

България 15.10.2021 16:24 Снимка: ДНЕС+

Туристическият сектор настоява да им дадат безплатни COVID тестове

Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) настоява в спешен порядък да се осигурят безплатни тестове за населението на България, както и всички евентуални ограничителни мерки да важат на първо място за държавната администрация.

"Нашето мнение е, че при наличието на всички видове ваксини и тяхната достъпност, ограничение при работата на бизнеса не бива да се налага, а всеки гражданин на Република България следва да бъде отговорен за собственото си здраве и това на хората, с които контактува", уточняват от конфедерацията.

Те отбелязват, че за един ден след влизането в сила на противоепидемичните мерки за София са организирали пунктове бързи тестове и то на цена от 10 лв. срещу сертификат от медицинско лице на място.

От туристическия сектор очакват държавата да може да договори още по-добри условия за цената на тестовете и да ги предостави безплатно на всички, които ще бъдат засегнати от евентуалните й мерки.

Според тях е задължително първа под правилата на заповедта да попадне държавната администрация и особено звената, където се работи с граждани. "Другото би било популизъм и отбиране на номера", допълват те.

"След като днес бяха анонсирани предложенията на държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, предстои да видим какви ще бъдат точно здравните мерки, но заявяваме твърдата си позиция, че при изискването за "здравен сертификат" за посещението на обществени места, е абсолютно задължително държавата да осигури безплатни бързи тестове", категорични са от бранша.

Ако това не се случи, много бизнеси отново ще бъдат изправени пред фалит.

Относно нивото на ваксинация у нас те заявяват, че е такова, че бизнесът няма как да работи без осигуряването не само на безплатни тестове, но и да получи подкрепа за пунктовете, където те да се правят.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448