ЦИК започва подготовката избори 2 в 1

България 14.09.2021 20:02 Снимка: ДНЕС+

ЦИК започва подготовката избори 2 в 1

По отношение на машинното гласуване мерките ще са идентични с тези на изборите на 11 юли, които са записани в обновения Изборен кодекс. Няма риск за сигурността на вота на гражданите на предстоящите парламентарни и президентски избори на 14 ноември.

Това стана ясно от изказването на председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова в рамките на изслушване в парламентарната комисия по дигитализация.

"Готови сме да проведем избори 2 в 1. До края на тази седмица ще обявим 2 процедури за доставка на още машини, тъй като при такива избори ще е необходимо допълнително време на всеки избирател. Втората процедура е за осигуряване на техническо осигуряване и обслужване", заяви Нейкова.

Машините се съхраняват в централен склад, посочен от Министерски съвет и охраняван от МВР. Лицата, които влизат вътре за поддръжка, подлежат на предварителна проверка. Освен това три държавни институции ще гарантират за сигурността на вота - "Електронно управление", Институтът по метрология и този по стандартизация. Освен това заради казуса с изборите 2 в 1 ще бъде изцяло обновен софтуера на машините. До дни ще приключат работата си частните изпълнители от "Сиела норма", които ще предоставят изходния код на въпросния софтуер.

За въвеждане на дистанционно и електронно гласуване тече проект, финансиран от държавната агенция "Електронно управление", стана още ясно от думите на шефа на избирателната комисия. Проведени до момента са 3 симулации на електронно гласуване, като се очаква съгласуване на техническите детайли, за да бъде обявена обществена поръчка за изграждане на система за електронно гласуване. На два пъти е удължаван срокът за изпълнение на поръчката, като ЦИК ще поиска и ново отлагане заради натоварения си график покрай редицата избори в последните месеци. В крайна сметка максималният срок по проекта е до 2023 година./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448