ЦИК: Призовававме всички ангажирани в изборите да работят в защита на изборните права на хората

България 16.04.2024 16:39 Снимка: ДНЕС+

ЦИК: Призовававме всички ангажирани в изборите да работят в защита на изборните права на хората

Искам да призова всички от администрацията, заети с организацията на изборите, членове на СИК и РИК, които ще назначим, да работят, така че всеки български гражданин да може да гласува така, както гарантират неговите права. Това съобщи на брифинг заместник-председателят на Централна избирателна комисия и говорител Росица Матева.

Тя напомни, че вчера започнаха регистрациите в ЦИК на партии и коалиции за участие в изборите две в едно на 9 юни. „Днес вече имаме една партия, която е подала документи за участие“, заяви Матева. Това е партията „Българско национално обединение“.

„31 районни избирателни комисии ще има за изборите. И за двата избора ще работи по една комисия. До момента за 7 районни комисии има съгласие, за останалите ЦИК ще прецени как да назначи ръководството на тези състави“, каза заместник-председателят на Централна избирателна комисия.

Говорителят съобщи, че печатницата на БНБ вече разполага с допълнителна машина, която да отпечата ролките за машинното гласуване.

По думите ѝ ЦИК прави всичко възможно да приема решенията си навреме, така че да има време всички избиратели да бъдат запознати със своите права, задължения и организацията на изборния процес.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361