Цигарите са най-големият убиец на белите дробове

България 25.09.2020 10:33 Снимка: ДНЕС+

Цигарите са най-големият убиец на белите дробове

Отбелязваме Световния ден на белия дроб

Белият дроб е сред най-ранимите органи, поемащи негативите от тютюнопушенето и замърсения въздух и има нужда от специално внимание. Мембраната на алвеолите е пет пъти по-тънка от прозрачното кухненско фолио и трябва да бъде пазена, защото той не се възстановява. За да бъде в добро състояние, е препоръчително вредните навици да се сведат до минимум. Тютюнопушенето и мръсният въздух са основните рискови фактори за възникване на белодробно заболяване.

Лекарите съветват пушачите да се подлагат веднъж годишно на рентгенологичен преглед, защото ранната диагностика на евентуално заболяване може да предотврати усложнения каквито са хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ, туберкулозата, белодробният карцином, астмата. 5-10% от болните от хронична обструктивна белодробна болест са активни пушачи показва статистиката.

През миналата година техният брой е бил 76 хиляди. Според специалиста безразборното приемане на антибиотици създава резистентност и невъзможност да се лекуват дори елементарни инфекции. Респираторните заболявания са огромно бреме за здравеопазването по цял свят. Фактите са шокиращи: 384 милиона души страдат от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), а от това заболяване годишно умират по 3 милиона души. ХОББ е третото най-смъртоносно заболяване в света.

Експертите подчертаха значението на профилактиката на респираторното здраве чрез мерки, достъпни за всеки. Редовните прегледи на белия дроб, спиране на тютюнопушенето, ходене, вместо шофиране, са от огромно значение за здравето на българите и част от действията за превенцията на респираторната система. Що се отнася до опасността от COVID-19, пулмолозите са категорични, че тютюнопушенето е и риск при Коронавируса.

Антония Димитрова

CHF CHF 1 1.82243
GBP GBP 1 2.15594
RON RON 10 4.01072
TRY TRY 10 2.02748
USD USD 1 1.653