Тома Биков за изслушването на Рашков: Почувствахме се малко като в „Под игото“

България 06.01.2022 15:30 Снимка: ДНЕС+

Тома Биков за изслушването на Рашков: Почувствахме се малко като в „Под игото“

Биков се възмути, че само се анализира, а не се работи

„За нас е явно, че това изслушване е вкарано в дневния ред, за да има какво да си говорим и за да не кажат хората, че и днес в 10:30 сутринта сме си тръгнали от работа, защото не сме имали такава. Иначе невероятно нови неща чухме, големи разкрития, които сме ги чували никога“, заяви от парламентарната трибуна Тома Биков от ПГ на ГЕРБ-СДС по време на изслушването на вътрешния министър Бойко Рашков.

„Ние се отказахме да задаваме въпроси, защото знаем отговорите, какъв е смисълът. Обаче, почувствахме се малко като в „Под игото“, в една глава „Ганковото кафене“ се казва, където влизат хаджи Ахил, Мичо Бейзадето и чорбаджи Марко и говорят за голямата политика.  И тук излязоха – от едната страна говориха за голямата политика, от другата страна и всички загрижени, разбира се. Факт е обаче, че всичкото това го правим, защото няма внесени законопроекти, а няма законопроекти, защото управляващото мнозинство изобщо не знае какво да прави! Нито правителството знае какво да прави, нито парламентарните групи, които очертават това управляващо мнозинство знаят какво да правят и единственото, за което се сещат да викнат г-н Рашков, той малко да поиграе, да разведри атмосферата, да създаде малко сюжети, нали иначе, защо сме в политиката, ако не правим сюжети? После стане 13-13:30, щото не можем да избутаме до 14 часа, но поне в 13 -13:30 часа да си тръгнем, да не го забележат медиите отвън и да кажем „ей колко работим, даже си прекратихме ваканцията“, обясни Биков. 

„Ни комисии работят, ни пленарна зала. Събират се няколко комисии, нещо и те изслушват. Моята комисия, например, изобщо не знам, кога ще се събере“, подчерта депутатът.

Думите му предизвикаха реакция от заместник-председателя на Народното събрание Кристиан Вигенин, който се опита да защити народните представители, като каза, че работят, но впоследствие се съгласи с думите на депутата от ГЕРБ-СДС.

„Това не е упрек към парламента, парламентът си е тука. Тази зала си седи и другите си седят, но никой не пълни този парламент със съдържание и тук слушаме безсъдържателни дискусии. Дори нещо много важно да се е казало, аз не чух нещо ново.

„Трябва ли да направим промени в НПК – да, трябва. Кога ще ги направим – еми ще ги направим? Какви да са, еми такива, които да направят справедливост. Искаме повече справедливост“. Вчера правим анализ, днес пак сме на анализ, утре пак сме на анализ, има блиц контрол, ще дойдат и г-н Рашков и премиера, и вицепремиера, и супервицепремиера и другият вицепремиер и ще анализираме. Това ли ще работим“, възмути се Биков. 

„Другата седмица в сряда – кой ще слушаме. Да не се окаже, че ще слушаме г-н Бойко Рашков във връзка с отминалите избори, ама не от 14 ноември, а от 11 юли. Тези номера с изслушванията ги знаем. Кажете какво ще правите, защото вчера забравихте да си прочетете и декларацията за новата сесия, да очертаете приоритетите на управляващото мнозинство. Пожелавам ви следващата седмица наистина да започнем да работим“, заяви още депутатът от ГЕРБ-СДС. /tribune.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648