Тома Биков: В ГЕРБ никога не е обсъждана идея Бойко Борисов да бъде премиер при ротацията

България 10.12.2023 14:32 Снимка: ДНЕС+

Тома Биков: В ГЕРБ никога не е обсъждана идея Бойко Борисов да бъде премиер при ротацията

„Конфликтите и търканията са симптом, те не са причината за това, че правителството изглежда слабо“.

Това каза пред БНР депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков, председател на парламентарната комисия по култура и медии.

"Все по-малко ние, които подкрепяме правителството - и ГЕРБ, и ПП-ДБ - знаем кой взема решенията и кой носи отговорност. От ГЕРБ от самото начало искахме отговорностите да бъдат ясно обозначени, за да е ясно кой в какво участва и кой за какво отговаря, но колегите от ПП-ДБ предложиха тази иновация. Вчера Слушах Кирил Петков, че и това вече стига до този извод, че е по-добре да има яснота по тези въпроси. Да е ясно, че този министър е излъчен от определена политическа формация и тя носи отговорност за него. И да има ясни механизми за вземане на решения в тази коалиция", коментира той.

По думите на Биков управлението се осъществява от коалиция, но не е осъществена по ясни политически правила, а е опитано да се направи нещо, което не съществува никъде по света:

"Да станеш министър и да не си политик -  това е оксиморон. Няма такова нещо, ти си политик от първия ден, но уточнението е, че не си подготвен. Това е абсурда, до който стигнахме".

„В органите на ГЕРБ никога не е обсъждана идея Бойко Борисов да бъде премиер при ротацията“, така Тома Биков коментира изказано мнение на друг депутат от ГЕРБ - Радомир Чолаков, като уточни, че това е лично разсъждение, изразено от колегата му.

Биков заяви, че не са приключили преговорите за механизмите, по които ще се избират регулаторите:

"Добро решение е да бъде договорен в цялост този процес, а не на парче. Трябва да има някакъв общ принцип".

CHF CHF 1 2.05444
GBP GBP 1 2.28624
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 5.80215
USD USD 1 1.80961