Тома Биков: Ще ви изядат тези, на които се самоназначихте за лидери

България 22.07.2021 16:32 Снимка: ДНЕС+

Тома Биков: Ще ви изядат тези, на които се самоназначихте за лидери

Учредете някаква институция на активните борци, предложи той

„Революцията, колеги, тепърва ще преживее крах и вие ще бъдете изядени от тези, на които се самоназначихте за лидери“. Това заяви Тома Биков от ГЕРБ по време на дебата за създаване на комисията, която ще се захване с изясняването на обстоятелствата около случаите на полицейско насилие по време на летните протести от миналата година.

Той влезе в спор с Филип Станев от ИТН, който заяви: „Има една мисъл на Марк Твен, моят татко - Тома Биков със сигурност я знае, той е интелигентен човек. Татко, искам да ти я кажа специално на теб, но не за теб. Ако мълчиш, някой може да реши, че си глупав, но когато си отвориш устата, може да потвърдиш тези съмнения“.

Биков от своя страна заяви се обърна към него със „синко“ и допълни: „За мен ще бъде чест да бъда родител на такива перспективни деца. Аз ще ви направя едно предложение. Учредете някаква институция на активните борци и всичките с по една снимка дето сте били там я занесете, да ви направим активни борци, за да не се налага да обяснявате, като излезете на трибуната – „Аз бях там“. Защото след 9 септември се оказва, че партизанското движение е над 100 хиляди души, пък то не е било чак толкова, та и синове, и дъщери после са станали и те активни борци, та до ден днешен някои внуци продължават да са активни борци. Поне да го институционализираме това понятие – кой бил там, кой не бил. То и това няма никакво значение. Важното е сега всеки да се заяви. А пък тогава кой е ходил, кой не е, няма значение“, каза Биков.

Той поясни, че е имало пострадали и от двете страни

„Имаше хора, които хвърляха бомбички и полицията стоеше под тази канонада и това е факт, който се помни. Революцията, колеги, тепърва ще преживее крах и вие ще бъдете изядени от тези, на които се самоназначихте за лидери“, обясни депутатът. 

В крайна сметка народните представители подкрепиха предложението за създаване на комисията след бурни страсти, които се разразиха в пленарна зала. „За“ гласуваха 188 , „против 1“ и 10 „въздържали се“. Членовете на комисията ще започнат проверка и на твърденията за подслушване и следене на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията./tribune.bg

CHF CHF 1 1.81062
GBP GBP 1 2.29841
RON RON 10 3.97421
TRY TRY 10 1.93698
USD USD 1 1.6565