Тома Биков към управляващите: Ценовата криза се разпростира във всички сфери

България 28.01.2022 13:14 Снимка: ДНЕС+

Тома Биков към управляващите: Ценовата криза се разпростира във всички сфери

Ценовата криза се разпростира във всички сфери, предупреди в декларация от името на Парламентарна група депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

„Финансовият министър Асен Василев не остави буфери, които можеха да компенсират бизнеса и домакинствата. В момента се говори за инфлация от 7-8%, но инфлацията на най-необходимите продукти е 20% и много хора се превръщат в работещи бедни“, изтъкна Биков. По думите му вече сме във фазата, в която кризата се превръща в епидемия.

„Театри свалят представления, болници, храмове не могат да оцелеят в тези времена. Предприятията спират, защото не могат да плащат разходите си. Чуваме анонс от Асен Василев, че инфлацията не е проблем. За нас това е проблем, защото управляващите ще продължат да наливат инфлация с още заеми и компенсации“, предупреди Биков. Според него най-неприемливото в случая е, че от мнозинството отказват дебат по темата.

„Предупреждаваме ви за втори път, преди това го направихме през октомври. В момента държавата трябва да спаси хората. Говорим за това хората, бизнесите и обществените системи да не фалират. Ние предлагаме решение, защото вие не предлагате. Готови сме да ви подкрепим, ако предложите решение“, ангажират се от ГЕРБ. Тома Биков даде и пример за неефективна дейност с временната енергийна комисия, която следваше да анализира и да предложи решение в сектор енергетика.

„Тя беше с едномесечен срок и се събра само веднъж. Няма точка в дневния ред на НС да се разгледа работата на тази комисия. Вие нямате механизъм да взимате решение в коалицията по нито един въпрос. Чували сме, че онлайн сте разгледали съдебната реформа. В политиката няма вакум. Ако не може да взимате решения, те ще се взимат другаде. Готови сте за разговор при струпване на хора пред парламента. Не ви заплашвам, че ще водим хора, те  сами ще дойдат, не е нужно да ги водим. За цената на тока и хляба е много по-неприятно. Не започнете ли да се сблъсквате с проблемите, те ще ви изненадат. Нищо добро не очаква нито един български граждани“, отбеляза депутатът от ГЕРБ.

След него колегата му Александър Иванов взе процедура по начина на водене и предупреди председателя на парламента, че не следи залата.

„Не е смешно, колеги. Цената на хляба бе 1лв. и при 700лв. заплата ще си купиш 700 хляба, но днес вече цената на хляба е 2 лв. и вече може да си купиш 350лв.“, направи забележка Иванов на усмихнатите депутати от мнозинството в зала./tribune.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648