Терзиев: Кметът не е безгласна буква. Няма да се оправдавам колко е трудно

България 13.02.2024 10:19 Снимка: ДНЕС+

Терзиев: Кметът не е безгласна буква. Няма да се оправдавам колко е трудно

Кметът планира смяна на главния архитект на София

Нови избори не би трябвало да има нито за Общински съвет, нито за кмет. Но ще изчакаме решението на съда“. Това пред Нова тв заяви кметът на София Васил Терзиев. „Нищо не мисля, не мога да изземвам работата на съда, но ще се съобразим с решението. Но се вижда, че ако има някой ощетен, това съм аз, защото моят брой гласове би нараснал при едно преброяване. Но това не е фокус на мен и на екипа, ние се борим с ежедневните проблеми на София и когато дойде решението на съда, ще се съобразим с него“, допълни Терзиев.

По повод заседанието на СОС в четвъртък вечер, на което бяха гласувани комисиите, Терзиев определи като „опит да има една спирачка за всичко, което ние правим“.

„Няма да чуете от мен да се оправдавам колко е трудно, това са даденостите в крайна сметка, работим с инструментите, с които имаме. И преди съм казвал, че кметът не е нито генерал без армия, нито безгласна буква, има много неща, които можеш да направиш и са в твоите правомощия“, допълни Терзиев.

Дори да не ни е лесно, ние пак имаме инструменти, отговори той на въпроса как ще работи без мнозинство в СОС. И обясни, че кметът има трибуна - когато една добра идея за града е обоснована, и когато е заложена като политика в бюджета, ще се наложи на другата страна да обяснява защо я бламира. Защо биха казали „не“ на нещо, което е присъствало в тяхната програма - на решаване на проблема с Витоша, за използване на минералната вода, за детските градини. Затова Терзиев щял да разчита и на натиск през медиите.

Прозрачността лекувала най-добре подобни недъзи. Затова той и съветниците на ПП-ДБ-СС щели да дават гласност на всички теми и проблеми. По думите му те могат да показват проблемите и да дават гласност.

„Ако искаме пълна ревизия, тя не може да стане без да има желание от страна на СОС. Това ще бъде най-големият тест дали има икономически мнозинства и клубове по интереси“, обясни още кметът.

Терзиев заяви, че около МОЛ „Парадайс“ се работи за организация на движението по повод информацията, че там ще се издигне 60 метрова сграда.

„Имаме много проблеми по кварталите. Планът ни беше да си представим организационната структура, да получим подкрепа и да започнем да работим. За момента главният архитект е Здравков, но смятаме да проведем конкурс по-нататък“, каза той, отговаряйки на въпрос с кой главен архитект ще работи, след като неговият близък съюзник арх. Любомир Георгиев се оттегли.

Терзиев заяви, че целта на ГЕРБ е да покажат, че те не могат да управляват и по тази причина говорят за разпад в общината.

„Не знам за какъв разпад говори господин Георгиев. Не ми е приятно да слушам подобни изказвания за поемането на тежкия кръст. Нямаше желание от страна на ГЕРБ да работим. Тази игра е част от националната политика. Не могат да преживеят загубата на София“, добави Терзиев. Той се похвали, че се чисти със 70% повече тротоарите от времето на Фандъкова. Наред с това се увеличили и глобите – с от 8 до 10 пъти повече:

„Чистим и глобяваме повече. Преливащите кофи вече са намалели. На късмет започнаха да намаляват боклуците, да се променя графика за почистване“.  

„Градът ще се подобрява всеки ден, от мен няма да чуете извинения“, подчерта Терзиев.

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095