Телекомите - мишена на над една трета от DDoS атаките у нас

България 09.09.2023 12:22 Снимка: ДНЕС+

Телекомите - мишена на над една трета от DDoS атаките у нас

Изключително сериозни са опитите за претоварване и изваждане от строя (DDoS) на сайтовете и онлайн системите на територията на България, като тя е една от най-атакуваните страни в Източна Европа. Това показват данните на разработчика на облачни услуги за защита от DDoS StormWall.

Телекомуникационният сектор е главна мишена на злонамерените потребители.

Контекст: DDoS атаките включват насочването на огромен трафик към дадена система, която в един момент не смогва и става недостъпна.

Често се използват мрежи от компютри и други свързани устройства с компрометирана сигурност, които са под контрола на хакерите.

Детайли: От StormWall посочват, че 62% от атаките са били специално насочени срещу сайтове и уеб приложения, но немалко (21%) са били с цел изваждане от строя на мрежовата инфраструктура.

Цели 38% от опитите за DDoS са били срещу компании от телекомуникационния сектор, като "много телекомуникационни оператори се налага постоянно да използват DDoS защита, за да поддържат интернет достъпа на своите клиенти".

Още нещо: StormWall избра България за седмата си точка на присъствие в света - след Вашингтон, Франкфурт, Москва, Алмати, Хонконг и Сингапур. Локацията е в най-големият център за данни у нас - Telepoint Sofia Center, като целта е да се намали времезакъснението за клиентите в България, Източна Европа, Турция и Близкия Изток.

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993