Търсим ваксини назаем от други в ЕС, ако не им трябват

България 02.03.2021 09:49 Снимка: ДНЕС+

Търсим ваксини назаем от други в ЕС, ако не им трябват

До момента 30 процента от ваксинираните са възрастни

Ваксини назаем от други държави в ЕС, където имунизационният план се забавя, опитва да намери България. Преговори се водят засега с Франция и Германия.

“Работим в момента с Франция и Германия, където в момента имат забавяне във ваксинирането и за разлика от България, няма опашки, да ни дадат сега назаем, за да не прекъсваме, като свършват ваксините, защото виждате – те свършват за 1-2 дни, идват, веднага пак почваме. 18,5 млн. ваксини сме платили, после ще им ги върнем”, обяви премиерът Бойко Борисов.

Искането към Франция и Германия е за по 1 млн. дози от ваксината на “АстраЗенека”, защото в тези държави много хора отказват да си я слагат. Има и ограничения за прилагането ѝ върху възрастни пациенти.

Швеция пък е страната, от която България се е договорила да купи допълнително 460 хил. дози от ваксината на “Модерна”, стана ясно от изказване на здравния министър Костадин Ангелов. Решението за закупуването им бе обявено на заседание на МС на 10 февруари, но тогава не стана ясно откъде ще се сдобием с допълнителни количества.

“В края на ноември желаещите ваксини бяха с 12% по-малко, отколкото сега. Отворихме зелените коридори, защото имаше ваксини, а не идваха хора. Не сме рискували възрастните хора - до момента 30% от ваксинираните са възрастни”, каза още той.

“Когато постигнем съгласие, ще получим ваксини назаем - важно е да дойдат сега. Нямаме нужда от илюзия, че някой ни харесва, а да лекуваме хората”, допълни министърът.

“АстраЗенека”, не е изпълнила дори и намалените доставки, обвини Ангелов.

Междувременно немски имунолог призова канцлерката Ангела Меркел да се ваксинира с “АстраЗенека” на живо по телевизията, тъй като милиони дози от нея стоят неизползвани. Според д-р Карстен Ватцл така 66-годишната Меркел ще опровергае информациите, че оксфордската ваксина не е достатъчно ефективна за хора над 65 г.

Миналата седмица Ангела Меркел обърка още повече хората, като каза: “На 66 г. съм и не принадлежа към групата, препоръчана за “АстраЗенека”. 

CHF CHF 1 1.77062
GBP GBP 1 2.25448
RON RON 10 3.97123
TRY TRY 10 2.01401
USD USD 1 1.63394