Свещеникът ни в Одрин Александър Чъкърък да бъде награден с орден

България 28.09.2022 19:28 Снимка: ДНЕС+

Свещеникът ни в Одрин Александър Чъкърък да бъде награден с орден

Министрите на Гълъб Донев предложиха на президента да награди отец Александър Чъкърък с орден "Св. св. Кирил и Методий" - първа степен. Отличието е за големите му заслуги за опазване на българското културно и историческо наследство, съобщиха от Министерския съвет след днешното заседание на служебното правителство.

Отец Александър Чъкърък е роден в Одрин в семейството на родолюбивите българи Филип и Елена Чъкърък. Завършил е българското училище "Петър Берон" в Одрин и семинария в Пловдив. Има диплома за магистър по богословие от СУ "Св. Климент Охридски". Ръкоположен е за свещеник през 2001 година и от 2003 служи в църквата "Св. Георги Победоносец" в Одрин, Турция.

Отец Александър и неговият баща Филип Чъкърък десетки години доброволно поддържат и стопанисват българската църква "Св. Георги Победоносец". Двамата организират българската общност и изтъкнати общественици от Одрин за опазване и реставриране на храма. Под ръководство на отец Чъкърък успешно завършват реставрацията и ремонтът на църквата през 2004 г.

Отец Чъкърък работи неуморно за запазване и укрепване на устоите на нашата вяра и традиции. Под негово ръководство на 6 и на 21 май всяка година в града се стичат стотици наши сънародници от България и Турция за храмовите празници на църквите "Св. Георги Победоносец" и "Св. Св. Константин и Елена".

С активното съдействие на отец Чъкърък и съпругата му през 2008 г. към храма "Св. Георги" е открит филиал на Народното читалище "Просвета - 1870" - Свиленград, което се нарича Българско народно читалище "Просвета" и е първото извън пределите на България. Там много деца изучават български език.

С цялостната си родолюбива и добродетелна дейност отец Чъкърък допринася за поддържане на приятелски и добросъседски отношения между Република България и Република Турция.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648