Столицата е домакин на Седмица на мира

България 21.09.2021 13:37 Снимка: ДНЕС+

Столицата е домакин на Седмица на мира

На 21 септември 2021 г. за 40-ти юбилеен път светът отбелязва Международния ден на мира, обявен от Общото събрание на ООН за ден в подкрепа на идеалите на всеобщия мир. Обединени и вдъхновени от тази кауза Пробегът на мира заедно с Дружеството на ООН в България, Асоциация „Докосни дъгата“, Руския културен информационен център и Съюза на ветераните от войните на България организират инициативи в различни формати, посветени на мира за периода 15 септември–21 септември 2021 г.

Организацията на Обединените нации приканва всички държави и хора да почетат с прекратяване на военните действия Деня на мира и по друг начин да го отбележат чрез образование и осведоменост на обществеността по въпроси, свързани с мира. За столичани е подготвена цяла една седмица с поредица от събития на теми за силата на мира, значението на мира в човешкия живот и как да насърчаваме културата на мира.

„Седмица на мира“ е инициатива на Пробега на мира и е водена от чист доброволчески дух – дух на сътрудничество, на подадени ръце и единни сърца. Това обединение е решаващо за справянето с общите световни предизвикателства, за да можем да създадем едно ново мирно семейство на единния свят.

Организаторите вярват, че е дошъл моментът в историята на човечеството да вървим съзнателно и градивно напред с бдителност, съчувствие и решимост. От всеки един член на световното семейство се изисква подновено чувство за лична отговорност, както и по-дълбоко разбиране и признаване на вътрешната взаимозависимост на всички хора и народи по земята.

Организаторите споделят идеята, че всеки от нас има златната възможност да направи света по-мирен – точно тук и точно сега – с избора, който правим, с решенията, които взимаме. Следвайки думите на Шри Чинмой – основател на Пробега на мира, нека превърнем пътя си към световния мир във „вечно разцъфваща мечта“. Участниците в Пробега на мира се стремят да предават културата на мира, разбирателството и хармонията. Ето защо са организират разнообразни прояви, част от които са изложба на тема мир, спортни игри без състезателен характер за деца, концерт на арфа с музика за мир, благотворителни дейности, работилница за мир за малки и големи, засаждане на дръвчета на мира и др.

„Световният мир може да

бъде постигнат, разкрит,

предложен и проявен

на земята само когато

сила на любовта, замени

любовта към силата.“

Шри Чинмой

Пробегът на мира е международна атлетическа щафета, която прекосява държави и континенти, пренасяйки запален факел – символ на всеобщия стремеж на човечеството към свят на мир и разбирателство. Провеждан вече трето десетилетие, Пробегът е най-мащабната и най-продължителна масова проява, посветена на мира, като участниците в него са изминали над 600 000 км. Той е основан през 1987 г. от радетеля за мир Шри Чинмой - спортист, философ, художник, музикант и поет, посветил живота си на идеала за световно единство./tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448