Стоев, Пеканов и Белчев ще участват в министерската среща на ОИСР в Париж

България 05.10.2021 10:28 Снимка: ДНЕС+

Стоев, Пеканов и Белчев ще участват в министерската среща на ОИСР в Париж

Министърът на външните работи Светлан Стоев заминава за Париж, начело на българската делегация за участие във втората част на годишната среща на Съвета на равнище министри, която ще се състои в централата на ОИСР на 5-6 октомври 2021 г.

Освен министър Стоев – ръководител на постоянно действащия Междуведомствен координационен механизъм за присъединяване на Република България към ОИСР, делегацията включва заместник министър-председателя по управление на европейските средства Атанас Пеканов и министъра на финансите Валери Белчев. Участието на Стоев и българската делегация е по покана на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Матиас Корман.

Министерската среща на Съвета на ОИСР е най-високият форум на организацията, в който участие взимат министрите на външните работи, финансите, икономиката, търговията на страните членки и на партньорски държави на ОИСР, както и представители на други международни организации. Форумът тази година се председателства от САЩ със заместник-председатели Люксембург и Република Корея и преминава под надслов „Споделени ценности: Изграждане на зелено и приобщаващо бъдеще“.

В продължение на първата част на министерския форум на ОИСР, състояла се на 31 май-1 юни 2021 г. в хибриден формат, срещата в Париж ще дискутира актуалните глобални предизвикателства, изискващи засилено международно сътрудничество като изменението на климата, прехода към нулеви емисии и изграждането на „зелено“ бъдеще, възможностите, които дигиталната трансформация предоставя за постигането на приобщаващо бъдеще и за намаляване на социалните неравенства и др. По време на събитието страните-членки на ОИСР се очаква да приемат изявление за визията на организацията по случай нейната 60-годишнина, която се отбелязва тази година.

Присъединяването на България към ОИСР е един от основните външнополитически приоритети на страната ни. Като сходно мислеща държава, която споделя принципите и ценностите на ОИСР, България има готовността и решимостта да бъде част от глобалната общност на ОИСР и да допринася за постигането на решения по важни теми от глобалния дневен ред./БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448