Стефан Янев през май заварил „притеснителна картина“

България 29.07.2021 11:12 Снимка: ДНЕС+

Стефан Янев през май заварил „притеснителна картина“

Рейтинговите агенции ни нареждат вече в позитивен тренд, похвали се премиерът

Проектът за актуализация на бюджета ще бъде представен съвсем скоро в народното събрание /НС/, обяви пред депутатите служебният премиер Стефан Янев. Относно питането на Борислав Гуцанов и група народни представители на БСП Янев уточни, че въпросите за икономическото и финансовото състояние на страната са едни от най-важните, защото от това зависи събираемостта в бюджета и какви пари ще се отделят за социални дейности.

„Картината, която е заварена през м. май е притеснителна – забавено събиране на данъци и занемарен контрол. Голяма част от възможностите за преструктуриране на Държавния бюджет е била изразходвана в първите 4 месеца. Парите по мерките „60/40“ и 50-те лв. за пенсионерите са изразходвани към края на м. май. Възможностите за допълнителни разходи бяха изчерпани“, посочи служебният премиер. По думите му към април 117 млн. лв. са изразходвани по мярката „60/40“, 105 млн. лв. за добавките от 50-те лв. към пенсиите, 120 млн. лв. за мерки по заетост, 61 млн. лв. за подкрепа на общините и 22 млн. лв. БНТ.

„От НАП е установена концентрация на средства - 1.3 млрд. лв. публичен ресурс са получили 3 фирми в началото на годината. Огромно разходване на държавен ресурс е станало за „инхаус“ поръчки – 8.6 млрд. лв. АПИ е рекордьор в това отношение“, изтъкна Стефан Янев. Той подчерта ниското ниво на събираемост на ревизионните актове – за 4.4 млрд. лв. са съставените актове, а 66% са потвърдени изцяло или частично. Янев посочи като важен проблем ниската събираемост на задълженията и отписване на задълженията по давност от НАП.

„Рейтинговите агенции ни нареждат вече в позитивен рейтингов тренд“, похвали се служебния премиер. По повод въпрос на ИТН дали парите в бюджета не предполагат избори „2 в 1“ Янев коментира, че актуализацията на бюджета е обсъдена със социалните партньори и с някои партии.

„Вероятността за избори „2 в 1“ не е въпрос на актуализацията на бюджета. Заложени са пари и за двата сценария за провеждане на избори. Това е едно предложение, а ваше решение е как да се случи актуализацията след дебат“, изтъкна Янев.

„Работа на правителството е не да овладява държавния апарат, да изчегъртва, а да върши конкретна работа. Колко безвъзмездни мерки за бизнеса бяха планирани, колко мерки за хората?“, поинтересува се Томислав Дончев от ГЕРБ.

В отговор премиерът се похвали, че притесненията относно готовността на бизнеса да взима кредити са неоснователни и 250 млн. лв. са раздали банките на различни фирми до момента. „Бизнесът иска и кредити, когато има достъпни инструменти“, заключи Стефан Янев./tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448