Старт на сайта за сравнение на цените в магазините: 30 стоки ще могат да се следят от потребителите

България 24.03.2023 19:08 Снимка: ДНЕС+

Старт на сайта за сравнение на цените в магазините: 30 стоки ще могат да се следят от потребителите

„Предприехме три мерки за овладяване на цените на стоките в България. Едната мярка – по отношение на контрола, има над 1 000 проверки, втората – законодателни промени и трета – интернет информационен сайт, който заработва от днес и с който ще представяме цените на основните хранителни продукти от суровина до краен продукт в магазина“, заяви пред журналисти служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Интернет платформата ще бъде достъпна днес след 15,30 ч., на адрес www.foodprice.bg.

„Платформата предоставя обединена информация за пазара на храни – от изкупни цени на основни суровини, през стойност на внос и цени на едро, до тези на рафта в магазина. Данните са налични както на национално ниво, така и по области. Създадена е и възможност за сравнение на цените у нас и в седем европейски държави“, обясни Стоянов.

Към момента са включени около 30 основни хранителни продукта, но за част от тях се събира информация за различни техни разфасовки или характеристики (например масленост при киселото мляко; бял и типов хляб и др.).

Системата дава възможност и за проследяване на изкупните цени на основни суровини като мляко, слънчоглед и др. По този начин потребителят може да получи цялата информация за формирането на цената от суровина до краен продукт на рафта.

Търговските ни аташета ще подават информация за 11 продукта, тъй като не всички храни от България ги има в чужбина. Те наблюдават 3-4 големи вериги и 1-2 по-малки магазини в европейските столици Берлин, Виена, Париж, Букурещ, Атина, Прага и Загреб.

„Ще се наблюдават и цените на зърното и зърнените култури. Във връзка с овладяване на цените, особено при плодовете и зеленчуците, сме благодарни на МФ, които направиха така, че тази година поливната вода да бъде 80% без ДДС“. Това заяви и министърът на земеделието Явор Гечев.

Стойността на сайта, заедно с едногодишната поддръжка е 30 000 лв. Той е собственост на Министерство на икономиката, посочи още Стоянов.

На въпрос какъв ефект очаква от платформата, той коментира, че тя е само един инструмент, който сам няма да свали трайно цените, но заедно с другите предприети мерки може да се стигне до намаление на цените на храните.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648