Средствата за АМ „Хемус“ са занулени, защото правителството не вярва на ин хаус договорите

България 22.05.2022 10:18 Снимка: ДНЕС+

Средствата за АМ „Хемус“ са занулени, защото правителството не вярва на ин хаус договорите

„Средствата за магистрала „Хемус“ за тази година бяха умишлено оставени като нулеви, защото се очаква разрешение на заплетения казус с инхаус договорите“, заяви пред БТВ министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов.

По думите му държавата дължи над 130 милиона на фирмите, които работят по ин хаос договори – това са участници не само в строителството на АМ „Хемус“, а и на скоростния път Мездра – Ботевград.

„Работим върху вариант, при който да се трансформират тези договори от ин хаус в истински строителни договори“, отбеляза още регионалният министър. Инхаус договорите, които са европейска практика, според Караджов са със спорно законово състояние.

„Трябват ни истински строителни договори, при които изпълнителите, тоест строителните фирми, които и сега работят върху автомагистрала „Хемус“, ще носят гаранцията за построеното“, обясни министър Гроздан Караджов.  

Според него всичко е много неприятно маскирано и не докрай юридически правилно. „Няма как да продължим по този юридически неиздържан начин да строим автомагистралата“, заяви Гроздан Караджов. 

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648