Спецов за заловения на "Капитан Андреево" 400 кг хероин: Сериозен удар срещу наркотрафика

България 20.04.2024 18:35 Снимка: ДНЕС+

Спецов за заловения на "Капитан Андреево" 400 кг хероин: Сериозен удар срещу наркотрафика

Изпълнителният директор на НАП Румен Спецов определи като изключително сериозен удар по наркотрафика, заловените от служителите на Агенция "Митници" над 402 кг. хероин на "Капитан Андреево". В разкриването на наркотика са участвали и представители на НАП и МВР, като действията са в рамките на специализирания план за засилен контрол на граничните пунктове чрез съвместни екипи от полицаи, данъчни и митнически инспектори, посочиха от приходната агенция.

На 17 април на митническия пункт на "Капитан Андреево" е спрян ТИР с турска регистрация, пътуващ от Иран към страна в ЕС. По метода на "анализ на риска" камионът преминал през рентген, при който митническите инспектори установили различни плътности в превозваните 156 матрака. Това усъмнило служителите на Агенция "Митници" и при по-детайлната проверка на матраците били открити 618 пакета, съдържащи бежов цвят, които при полевия тест реагирали на хероин. Общата стойност на заловената дрога е 16 727 377 лв.

"Поздравявам колегите от Агенция "Митници" и служителите от МВР и НАП, участвали в разкриването на това голямо количество наркотик. Всички те показаха колко е важно да се работи в екип с една обща цел - по-сигурни граници на ЕС", каза Спецов, цитиран от пресцентъра на агенцията, която оглавява. 

Той изрази увереност, че ще продължат да работя "така добре заедно и в бъдеще", като се ангажира да са безкомпромисни срещу опитите за нарушаването на законите.

Подробностите за акцията бяха съобщение на пресконференция, в която участваха вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, вътрешният министър Калин Стоянов, директорът на Агенция "Митници" Георги Димов и Иван Стоянов - окръжен прокурор на Хасково.

По думите на Георги Димов в момента се прави анализ на случая, като ще бъдат взети още по-сериозни мерки за затягане на контрола на границата с цел противодействие на трафика и контрабандата на акцизни стоки.

"Този резултат е следствие на засиленото взаимодействие между четирите служби от Министерство на финансите и Министерство на външните работи - Агенция "Митници", НАП, ГДБОП и ГД "Гранична полиция". Целият капацитет на българските институции ще бъде използван, за да бъдат защитени интересите на българските граждани. Уверена съм, че скоро България ще е пълноправен член на шенгенското пространство", заяви още Людмила Петкова, която също поздрави служителите за свършената отлична работа.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361