Спецов: НАП очаква да събере близо 2 милиарда лева над годишния план

България 02.10.2021 09:39 Снимка: ДНЕС+

Спецов: НАП очаква да събере близо 2 милиарда лева над годишния план

Близо два милиарда лева над годишния план се очаква да събере Националната агенция за приходите. Това заяви в Свищов изпълнителният директор на приходната агенция Румен Спецов. Той отказа да коментира дълговете и прехвърлянето на бившата си фирма, но заяви, че не се чувства заплашен за живота си.

Събираемостта на данъците ще бъде преизпълнена, категоричен е Румен Спецов:

"Като предварителни разчети, може би не е правилно да кажем, тъй като се правят и нови преизчисления във връзка с новите инфлационни процеси, покачване на цени и т.н., но планът - това, което е заложено, ще бъде изпълнено, дори и преизпълнено, почти два милиарда отгоре".

От Министерството на финансите зависи дали допълнителните постъпления от данъци ще са достатъчни за изпълнение на актуализирания държавен бюджет и за поемане на допълнителни пращания към бизнеса и населението по Covid мерките, посочи изпълнителният директор на НАП.

Румен Спецов заяви, че се очакват още действия на Приходната агенция за повишаване на събираемостта и осветляване на приходите, но отказа да посочи кои са новите разбити схеми, по които са били укривани данъци и в кои сектори.

Спецов заяви, че няма притеснения за живота и здравето си и отказа да коментира фирмата си, прехвърлена с дългове:

"Каквото имах да кажа, съм го казал и мисля тази тема за приключена. Никога не съм имал съмнения, че аз съм вършил нещо нередно, дори напротив".

В Стопанската академия в Свищов, където е завършил, Румен Спецов участва в конференция по дигиталната трансформация в контрола и анализа./tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448