Соломоновско решение за ядреното гориво: V блок зареждат американци, VI - французи

България 29.04.2023 09:51 Снимка: ДНЕС+

Соломоновско решение за ядреното гориво: V блок зареждат американци, VI - французи

EDF ще прави проучване за “Белене”, за двата блока в “Козлодуй” - реактори от САЩ

Соломоновско решение за замяна на руското ядрено гориво намери министърът на енергетиката Росен Христов, след като войната в Украйна направи доставките от руската компания ТВЕЛ рискови.

В АЕЦ “Козлодуй” има гориво от руската компания за V блок за още едно презареждане. На 22 декември 2022 г. в присъствието на министъра бе подписан договор между АЕЦ “Козлодуй” и “Уестингхаус” за доставка на свежо ядрено гориво за V блок за срок от 10 години

В предпоследния ден на миналата година - на 30 декември, пак в присъствието на Росен Христов АЕЦ “Козлодуй” и “Фраматом” сключиха споразумение за доставка за VIІ блок на атомната централа с първо зареждане през есента на 2025 г. Французите имат съвместни разработки и предприятия с ТВЕЛ, както и лиценз за модернизираното руско гориво, така че то може да се замени с френското.

“Постигаме пълната диверсификация на свежото ядрено гориво. Не е замяна на един доставчик с друг, а поне с двама, които ще работят в конкурентна среда”, каза Росен Христов.

Той заяви още, че макар с “Уестингхаус” да е сключен договор, а с “Фраматом” споразумение с очакване за договор през 2023 г., активирането на контракта с американците ще стане след лицензирането на тяхното гориво и след внедряването на новата система за контрол на V блок, която следи различни процеси в реактора.

Сегашната система е руска и не може да бъде използвана при подмяната на първата четвърт от свежото ядрено гориво при презареждането всяка година. През 2023 г. американската система трябва да заработи в паралел с руската, но не е ясно как точно ще се събират данните за руското гориво.

Заредените вече руски касети ще продължат да се използват поне още три години след първото вкарване на горивото на “Уестингхаус” през май 2024 г., когато V блок спира за планов годишен ремонт, защото се подменят по 1/4 от касетите.

Министър Христов заяви, че договорът с ТВЕЛ, за разлика от договора за руския газ, не е прекратен. Така че има резервен вариант, дори не един, а няколко сценария, както би трябвало да е в ядрената енергетика. АЕЦ “Козлодуй” има опит в поетапната подмяна на един вид гориво с друг, тъй като направи това с VI блок.

Във визия на Министерството за развитие на енергетиката, която бе разработена от екипа на Христов, са предвидени 4 ядрени блока.

Два нови блока се предвиждат в АЕЦ “Козлодуй”, но и два в АЕЦ “Белене”.

Ситуацията в АЕЦ “Белене” засега е замразена на етап избор на стратегически инвеститор и внасяне на инвестиционно предложение от кандидатите, сред които е “Росатом”. След войната в Украйна е ясно, че руската компания няма шанс да се включи в проекта като изпълнител или инвеститор.

Росен Христов беше в “Електрисити дьо Франс” (EDF) и преговаря с тях да се подпише договор за предпроектно проучване на площадката в Белене и евентуално за използване на оборудването или вариант за друго. Иска се сценарий с цена. Дали парламентът ще реши проектът да бъде продължен, още не е ясно.

Според Христов най-напред като проект е VII блок на АЕЦ “Козлодуй”, чиято площадка е лицензирана, а по думите на министърът строителството му може да започне през 2026-2027 г., а завършването му да е към 2035-а.

Парламентът, преди за пореден път да се разпусне, даде на 12 януари мандат на кабинета да преговаря с американското правителство за внедряване на технологията AP 1000.

Министерският съвет трябваше да проведе разговори с правителството на САЩ за изграждане на двата блока с реактори на “Уестингхаус” и да се подпише междуправителственото споразумение със САЩ за VII блок, което да бъде ратифицирано от парламента./24 часа

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361