Скъпият ток изправя пред фалит жп превозвачите у нас

България 23.08.2021 16:12 Снимка: ДНЕС+

Скъпият ток изправя пред фалит жп превозвачите у нас

Компаниите, извършващи жп превози в България, са заплашени да преустановят дейност в близките дни. За това алармира Асоциацията на предприятията в железопътния превоз - организация, която обединява българските железопътни превозвачи.

Пред риск да спрат работа са изправени всички жп превозвачи в страната. Причината са високите цени на електрическата енергия и липсата на предвидимост на енергийния пазар.

Асоциацията на предприятията в железопътния превоз е изпратила официално писмо, с което предупреждава за предстоящата криза премиера Стефан Янев, министъра на транспорта Георги Тодоров, както и министъра на енергетиката Андрей Живков. Писмото е изпратено и до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов и до председателя на Комисията по енергетика и климат към 46-ото НС Иван Хиновски.

От Асоциацията подчертават, че липсата на мерки от страна на държавата по отношение на енергийната сигурност застрашават сектора и работните места на хиляди служители.

Те предупреждават, че ако държавата не предприеме мерки за адекватни цени на електроенергията за железопътния транспорт, превозвачите ще изпаднат във фалит./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448