Шеф на „Нексо“ и бивш депутат от ПП в яростна защита на Васил Терзиев

България 17.07.2023 09:26 Снимка: ДНЕС+

Шеф на „Нексо“ и бивш депутат от ПП в яростна защита на Васил Терзиев

Шефът на „Нексо“ за Пловдив и бивш депутат от ПП Александър Ракишев влезе в яростна защита на кандидат-кметът им Васил Терзиев. Като бивш служител на „Телерик“, фирмата на кандидат-кметът, Ракшиев сподели, че „се дразни“ на твърденията, че компанията е станала успешно начинание, заради ДС куфарчета и връзки.

Ето и какво написа Ракшиев:  

Като бивш служител на Телерик се чувствам задължен да обясня нещо.

Васко не е забогатял, заради връзките си с ДС. Васко не е забогатял защото е кадърен и образован. Ама да върнем малко лентата назад. Телерик не е ЕТ, нито Васко е единствения му основател. Те са всъщност четирима. Васко, Бойко, Зарко и Косев. Та са приятели от университетските години като уменията им се допълват, което ги прави добър стартов екип. Кой от четиримата е бил двигателя не знам. Може всички да са били такива.

Телерик успя, защото спазваше няколко много прости принципа. Събирай добър екип и му плащай според заслугите, не прави компромиси с качеството на продукта и предоставяй клиентско обслужване, което е по-добро от конкурентното. Мотото ни дълги години беше: Deliver more than expected(Предоставяй повече, от колкото клиента очаква). Хем е просто да станеш успешен, хем е сложно. На хартия всеки знае какво трябва да прави, но не всеки успява на практика. А че Телерик успя на световната сцена е безспорно. Продавахме на 90% от Fortune 500 компаниите в Щатите, а и бяхме, ако не ме лъже паметта най-доверения партньор на Майкрософт в региона. Затова и до ден днешен, сделката за продажбата на Телерик е най-голямата на този пазар в България.

Дразня се като чета, че Телерик било успешно начинание, заради ДС куфарчета и връзки. Ако някой си мисли, че с ДС куфарчета и връзки се става световен лидер в един от най-конкурентните браншове, то този човек хабер си няма как се прави бизнес. Дразня се, защото тази теза подкопава и обезценява труда на всички, които сме работили там. А ние работихме с гордост и благодарност. Не знам колко от вас са имали щастието да работиш за световен лидер в нещо. Да знаеш, че в света няма по-добри от теб и колегите ти в това, което правите. Чувството е супер. Дава ти самочувствие и вяра в собствените ти способности.

Ама да се върнем на Васко. Като съуправител на тази фирма, той успя да създаде среда, която да привлича млади и амбициозни хора, които искат да разчитат на себе си и усилията си, за да повишат жизнения си стандарт. В продължение на години в ИТ бранша нямаше по-предпочитано място за работа. И това не беше заради високите заплати. Беше, защото просто всички знаехе, че там ще имаш шанс да си част от нещо голямо и ще работиш на световно ниво. Ще можеш да се научиш. Хората не си дават сметка, но Телерик е отговорен за създаването и отглеждането на един цял сегмент средна класа. Бивши служители на Телерик основаха десетки компании, една от тях стана и първия български еднорог. Други пък, в това число и аз, продължиха развитието си в бранша като и до ден днешен работят в най-добрите ИТ компании в България, където пренасят знание и добри практики натрупани по времето на Телерик. Хиляди семейства се радват на висок жизнен стандарт защото благодарение на Васко, Бойко, Зарко и Косев имаше и все още има къде да се работи, ако просто искаш да се развиваш с честен труд и усилия. Без драми, без политика, без връзкарство. Среда изградена на меритократичен принцип.

Че Васко не е ДС, въпреки връзките си, е повече от ясно. Ще познаете по това, че успехът му е споделен. ДС-тата работят само за себе си и своята омерта. А Васко работеше за всички нас, служителите на Телерик. Много от нас споделиха и финансовия успех на компанията, като получиха част от печалбата при продажбата ѝ. Според вас Пеевски, Черепа и подобни ДС продукти дали споделят печалбата със служителите си като продадат някой бизнес?

Но да се върнем на Васко. Както казах, той не е успешен заради ДС. Не е успешен и заради кадърността си. Успешен е, защото може да подбира правилните хора за всяка работа, може да ги мотивира и да ги кара да се чувства съпричастни. Може да издържа на стрес и напрежение и с постоянство да намира решения за проблемите, които среща в работата. И не на последно място, съдейки по успешната му инвеститорска кариера, той се е научил да изгражда и поддържа продуктивни отношения с хората. Умение, което е в страшен дефицит в нашето общество.

Дали Васко ще бъде добър кмет не знам. Ако тези качества, които съм изредил по-горе са важни за кметуването, то Васко ще се справи чудесно.

Защо се е захванал с това начинание? Не го познавам достатъчно добре, но подозирам, че в личен план му трябва някакво голямо предизвикателство. Какво правиш като си превъртял вече бизнеса? Хора като Васко имат нужда от предизвикателство, така както дървото има нужда от съпротивлението на гравитацията, за да расте стеблото му здраво. И честно казано, софиянци са големи късметлии, че е избрал точно с това да се захване.

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095