Сербезова прекрати новите меддейности в "Сърце и мозък", след като болницата сигнализира КПКОНПИ

България 21.07.2022 20:05 Снимка: ДНЕС+

Сербезова прекрати новите меддейности в "Сърце и мозък", след като болницата сигнализира КПКОНПИ

Здравният министър в оставка проф. Асена Сербезова е подписала отказ за извършването на нови медицински дейности на МБАЛ "Сърце и мозък", съобщават от МЗ.

"Днес, 21 юли, министърът на здравеопазване проф. Асена Сербезова подписа отказ за извършването на нови медицински дейности на Многопрофилна болница за активно лечение "Сърце и мозък" на адрес: с. Казичене, район "Панчарево". Заявлението от МБАЛ "Сърце и мозък" е постъпило в Министерството на здравеопазването на 31 май 2021 г. В него е посочено, че новите медицински дейности ще бъдат по 26 медицински специалности в 28 структури, от които 19 структури с общо 550 нови легла. Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров възлага на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" извършването на комплексна оценка относно искането за разрешаване на нови медицински дейности на нов адрес в с. Казичене, Столична община. Произнасянето от страна на здравния министър тогава е трябвало да стане през месец септември 2021 г., но това не се е случило, което се приема за мълчалив отказ", посочват от МЗ.

При встъпването в длъжност на настоящия кабинет в края на месец декември 2021 г. Министерството на здравеопазването е изискало допълнителна информация от НЗОК и ИАМН по отношение на необходимите средства за заплащане на заявените дейности, обема на заявените нови медицински дейности и становище относно тяхната потребност. В резултат на това ИАМН е събрала актуална информация за дейността на лечебните заведения на територията на областта за периода 2019-2021 г. и е извършила допълнителен анализ и комплексна оценка. Те показват, че заявените от МБАЛ "Сърце и мозък" нови медицински дейности превишават установените потребности на населението, обясняват още от министерството.

Поради постъпили сигнали и засилен медиен интерес към темата министърът на здравеопазването проф. Сербезова е разпоредила на Инспектора на МЗ да извърши проверка на процедурата по издаване на разрешение за извършването на медицински дейности на МБАЛ "Сърце и мозък" на територията на Столична община, с. Казичене. Искането на МБАЛ "Сърце и мозък" и действията на Министерството на здравеопазването в тази посока бяха обект на изслушване на проф. Сербезова в Комисията по здравеопазване на Народното събрание на 10 март т.г.

По отношение на процедурата Министерството на здравеопазването вече е сезирало компетентните органи.

В допълнение, последната заповед за разрешаване на нова медицинска дейност на адреса на болницата в гр. Бургас - роботизирана хирургия чрез ендоскопска роботизирана система за хирургия, съдова хирургия и урология, е издадена преди два месеца от министър Асена Сербезова. Също така настоящият министър е издала и актуалното в момента разрешение за осъществяване на лечебна дейност на МБАЛ "Сърце и мозък".

Изнесената в медиите информация, че по ускорена процедура на определени лечебни заведения са издавани заповеди за нови дейности от страна на министър Сербезова, не отговаря на истината, посочват от МЗ.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648