Семейството на Антон и Венци, които ходят пеш 11 км. на училище, получи хладилник и печка

България 24.12.2022 17:35 Снимка: ДНЕС+

Семейството на Антон и Венци, които ходят пеш 11 км. на училище, получи хладилник и печка

Семейството на двете братчета от смолянското село Сивино, които ходеха по 11 км. пеша, за да стигнат до училището си в града, получи голямо дарение. То е по инициатива на ски учителят Венцислав Чавдаров, който закарал с микробус хладилник, готварска печка, съдомиялна. "Трогна ме тяхната история. С мои средства и с помощта на приятели е дарението. Въпреки немотията, в която живеят, въпреки болестта – това семейство е щастливо. Удовлетворен съм, че помогнахме и бяхме причина за сълзите им от радост", каза Чавдаров.

Братята Антон и Венци, които са в 8-и и 9-и клас, учат в механотехникума в Смолян, пък се радват на модерни телефони. Досега те са имали стари телефони с бутони.

Братчетата вървяха пеш от Сивино до село Смилян, защото до родното им село няма автобус. Скромните момчета дори не са споделили в училище за транспортните си проблеми. Просто след часовете, когато автобусът за Смилян вече е заминал, тръгват пеш.

Майка им Медиха е на 42-години, но е пенсионерка по болест с 50% инвалидност. 53-годишният ѝ съпруг Розие работи непрестанно в гората, добива дървесина, за да прехранва семейството си. Двамата имат 5 деца. Най-големият - Алекси, е на 23 г. и работи с баща си. Две от децата им живеят и работят в Сопот и Варна и се прибират вече рядко.

Медиха получава 396 лв. месечна пенсия. Радва се на съдбата, че имат поне къща. Наскоро започнали да я ремонтират, но се принудили да спрат. Причината е, че почти едновременно се повредили и бойлерът, и пералнята им. "Вече са ремонтирани. Нали съм инвалид, заради болестта върша всичко бавно и трудно. Не съм предполагала, че някога ще имам собствена съдомиялна. Хладилникът ни отдавана се развали и нямаше как да купим нов, сега съм много щастлива. Винаги ще съм блогодарна на тези добри хора", обясни Медиха. Освен това тя вече има електрическа кана, кухненски робот и други уреди, с които да й е по-лесно да готви на многолюдното си семейство.

Тя е спокойна, че децета й не вървят вече пеша. След като се свършат училище децата вече слизат до кметството в Смилян. По разпореждане на община Смолян лично кметът Чавдар Червенков или ако той е в командировка, някой служител от кметството кара децата до Сивино.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.2902
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.65181
USD USD 1 1.83853