Сачева: Не системата, а омразата убива

България 02.08.2020 16:05 Снимка: ДНЕС+

Сачева: Не системата, а омразата убива

Организации на хората с увреждания: правителството да бъде оставено да работи, защото „има изключително спешни задачи за решаване“

„Не системата, а омразата убива. И тези протести ще минат, но проблемите на хората с увреждания остават и трябва да се работи за тяхното разрешаване”. Това заяви на брифинг министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Това, което се случва на улицата, не е дневният ред на хората с увреждания, категорична е тя.

„Те имат нужда не само от пари, но и от конкретни идеи. Въпреки деструктивния характер на поведението на Вера Иванова, тя е част от работните групи на социалното министерство. За пореден път сме свидетели на отвличане на вниманието, на загуба на обществено време и енергия, както и тежка злоупотреба със каузата на хората с увреждания“, заяви Сачева.

Според нея снощните сцени с буса са „опит за активна провокация“, чиито организатори са Вера Иванова и бившият омбудсман Мая Манолова.

„Говори се много за това какво е направило управлението и правителството на Бойко Борисов. Да видим дали хората с увреждания са част от дневния ред, но нека го видим през числата. От 2009 г. до сега какво показват числата? През 2009 г. разходите по бюджет на МТСП в областта на хората с увреждания са 245 351 247 лева. През 2018 г. разходите са 458 141 835 лева. През 2020 г., същите тези разходи за политики за хората с увреждания, са 921 766 000 лева. Сами изчислете колко е нараснало за 10 години финансирането на политиките за хора с увреждания“, призова Сачева на брифинга в министерството.

Тя подчерта, че само за последните 2 години бюджетът за тези политики е нараснал цели два пъти.

Над 186 хиляди хора с увреждания представлява най-голямата асоциация на хората с увреждания.

„Каузата на хората с увреждания се използва за противопоставяне на едни хора с увреждания спрямо други. Членовете ни имат различни политически виждания, но това не означава, че ние трябва да влезем в тези междупартийни борби. Искаме да работим за доброто на нашите деца“, каза Веска Събева, зам.-председател на най-голямото сдружение на хората с увреждания.

Според Васил Долапчиев от Съюза на слепите, „Движението „Системата ни убива“ представлява движение на няколко майки. Още бившият социален министър включи техни представители в работните групи за законодателството. Но подобни като дълбочина и обхват законови промени както сега никога не са извършвани“. Той призова правителството да бъде оставено да работи, защото „има изключително спешни задачи за решаване“. /tribune.bg

CHF CHF 1 1.81752
GBP GBP 1 2.16509
RON RON 10 4.04448
TRY TRY 10 2.38545
USD USD 1 1.66241