Росен Христов заведе "Фраматом" при президента

България 26.11.2022 11:18 Снимка: ДНЕС+

Росен Христов заведе "Фраматом" при президента

За състояла се на "Дондуков" 2 среща с ръководството на френската компания "Фраматом" съобщават от пресцентъра. На срещата между Румен Радев и представителите на френската компания е присъствал и служебният министър на енергетиката Росен Христов.

България работи за дългосрочни и устойчиви решения в енергетиката, които да гарантират независимост и сигурност на страната и устойчивост при нови енергийни кризи, е дал заявка президентът Радев, като е откроил като приоритет постигането на енергийна диверсификация с разширяване на сътрудничеството с доказани компании в областта на ядрената енергетика.

Изпълнителният директор на "Фраматом" Бернар Фонтана е изразил готовността на френската компания да разшири партньорството си с България в областта на ядрената енергетика за реализацията на взаимноизгодни проекти.

Припомняме, че служебното правителство отмени решението на предходното редовно за диверсификация на източниците на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", взето след нахлуването на Русия в съседна Украйна. Министър Росен Христов обоснова решението за отменяне на решението с аргумента, че то предпоставяло сътрудничество с "Уестингхаус".

Новото 48-мо Народно събрание възложи на Министерски съвет да предприеме действия по лицензиране на неруско ядрено гориво за атомната ни централа.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648