Росен Христов: Индустрията да пести ток, без задължителни мерки за домакинствата

България 01.10.2022 13:06 Снимка: ДНЕС+

Росен Христов: Индустрията да пести ток, без задължителни мерки за домакинствата

Министърът на енергетиката Росен Христов посрещна на летище София еврокомисаря по енергетика Кадри Симсон и министрите на енергетиката на Румъния и Гърция. После даде пресконференция.

Христов коментира въведеното от ЕС задължително пестене на ток в пиковите часове, съобщи БНТ.

"Предвиждахме мерки за намаляване на консумацията на ток в пиковите часове, отдавна е дискутирано, че трябва да се пристъпи към тези мерки. Смятаме да оптимизираме програмата, свързана с помагане с разликата в цените на тока, така че да обвържем тези помощи с резултати, свързани с намаляване на консумацията, което е добре и за цялата икономика.

Очакваме индустрията да подкрепи кампанията и да се включи активно, за домакинствата не сме предвиждали някакви задължителни мерки, така или иначе всеки би трябвало да се старае да бъде по-икономичен, особено в период на криза

След течовете от "Северен поток", властите у нас ще проведат среща за обсъждане на евентуална охрана на енергийната ни система.

"Очакваме резултатите от службите, които се занимават с анализите дали това наистина е умишлен акт", каза министърът.

Кадри Симсон, еврокомисар по енергетика заяви, че министрите са постигнали политичеко сългасие за една много необходима стъпка по отношеие на електоенергията: "Ако успеем да намалим потреблеието си в пиковите часове, тъй като в момента консумираната енергия не отговаря на търсенето, можем да намалим цените за потребителите, също така можем да спестим и газ".

На 1 октомври официално ще бъде въведен в търговска експлоатация газовият интерконектор между България и Гърция. 

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648