Разследващите полицаи ще обвиняват, подслушват и претърсват без прокурор (Обзор)

България 20.01.2022 10:04 Снимка: ДНЕС+

Разследващите полицаи ще обвиняват, подслушват и претърсват без прокурор (Обзор)

Правителството скоро ще внесе предложения за промени в НПК за повече самостоятелност на МВР и по-бързи дела

Образуване на досъдебно производство, привличане на обвиняем по него, претърсване и изземване, искане за прилагане на специални разузнавателни средства до съда да се правят от разследващ полицай без постановление на прокурор, а само след уведомяването му.

С тези готвени промени в НПК и още структурни реформи в МВР започна вътрешният министър Бойко Рашков парламентарната комисия по вътрешна сигурност в сряда. Той представи пред депутатите и своя екип - зам.-министрите Стоян Темелакиев и Таня Райчева, началника на кабинета Стоян Иванов и парламентарния секретар Николай Спасов.

“Състоянието на прокуратурата и правомощията ѝ са сериозна пречка за разследванията. Сега МВР може да образува досъдебно производство само в условията на неотложност Миналата година МРРБ ни изпрати сигнали за “Хемус” и язовирите например. Ние не можем да започнем разследване. Пращаме в прокуратурата и чакаме кога ще го направи”, каза вътрешният министър Бойко Рашков пред депутатите. Според него, ако промените станат факт, процесите на разследване ще се ускорят. Сега полицията може да повдига обвинения, но само с постановление на прокурор, каквото трябва да има и по другите действия по разследването. Предлага се прокурорът да бъде уведомяван, за да извърши надзор на законността на действията на полицията.

Разследването за пране на пари по “Хемус” например започна от ГДБОП по неотложност. Антимафиотите влязоха в офиси на фирми от Благоевград и други градове в страната по информация, че ще бъдат укривани документи. След това материалите бяха докладвани на прокуратурата. Последваха серия от скандали и взаимни обвинения между МВР и обвинението за това как е правилно да се води разследването.

Рашков обърна внимание и за искането за използване на СРС-та до съда, което сега става през прокуратурата.

“Националната следствена служба разследва един от епизодите за “Хемус”. През август са направили предложение до наблюдаващия прокурор да внесе такова искане в съда. Вместо да го направи, той го слага в бюрото си и излиза в отпуск за 20 дни. Всички зависим от такива безотговорни хора”, заяви Рашков пред депутатите.

Той подчерта още, че министърът на вътрешните работи, председателите на КПКОНПИ и ДАНС и дори главният прокурор могат да правят искания по сега действащия закон, но не и разследващите полицаи. И даде пример как се губи време сега - полицай иска от прокурора да разпита свидетел, праща му предложение, а обвинителят му указва писмено да го направи. Според Рашков, ако прокуратурата бъде освободена от посредничеството по време на разследването, а само надзирава за законност, ще имат повече време да се концентрират върху изготвянето на обвинителни актове и поддържането им в съда.

Депутатите чуха и предложенията за структурните промени в министерството. Рашков иска Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” да се отдели в самостоятелна агенция. Там работят 9000 души. Друга възможност е пожарната да остане в МВР като агенция.

Медицинският институт на ведомството, познат като МВР болница, да премине към Министерството на здравеопазването, предвижда друга структурна промяна. Там се преглеждат и лекуват служители, но и задържани под стража и лишени от свобода. Според ръководството на МВР така то ще стане по-гъвкаво и ще се освободи от несвойствени дейности.

На въпрос от депутата Радомир Чолаков от ГЕРБ за съдбата на дирекция “Миграция” Рашков отговори, че реформите там са само на ниво идеи и няма решение на ръководството за отделянето ѝ.

Ревизията в МВР показала корупционни практики в дирекцията за управление на собствеността и социалните дейности. Ръководството ѝ вече е сменено.

След проверка в Пътна полиция пък било разкрито, че автобус с 25 места например се регистрира с 8, за да спести собственикът такси към бюджета. В друга дирекция - “Координация и информационно-аналитична дейност”, били назначавани хора, които нямат квалификация и опит да работят там. Анализът на структурите в страната показал, че съставът в много управления не е съобразен с криминогенната обстановка и са натоварени неравномерно. Рашков призна, че условията, в които работят полицаите, са отчайващи и ще се търси решение да се подобрят. В новия проектобюджет има предвидени средства за техника. Ще бъдат купени камери за видеонаблюдение, а вече имало и споразумение със Сдружението на общините записващите устройства в градовете да се ползват за разследванията в МВР. Търсят се решения за сграда на Института по криминалистика, защото сегашната е в окаяно състояние, както и за автомобилите, струпани в двора на баретите във “Врана”. Там от десетилетия стоят автомобили, които са веществени доказателства по дела, и никой не ги търси. Предвижда се да бъдат одържавени и тези от тях, които са в добро техническо състояние, да се ползват от държавната администрация. Промени се очакват и в правната дирекция, която е част от общата администрация.

Обсъжда се и реформа за тел. 112. Всички предложения обаче трябва да минат през гласуване в комисиите и в пленарната зала в парламента. Ръководството на МВР се е срещнало и със синдикатите заради реформите. С някои от тях се съгласили, с други - не. Във вторник те заявиха, че не участват в процеса.

 

Карадайъ подозира Рашков в синхрон с прокуратурата, той го заплаши със съд

Бойко Рашков и Мустафа Карадайъ за пореден път влязоха в спор заради изборите и действията на МВР срещу купуването на гласове. Още в началото на заседанието лидерът на ДПС попита защо МВР не му е отговорило на писмен въпрос. След консултация на Рашков с началника на кабинета му стана ясно, че отговор има, а Карадайъ се закани да провери в деловодството. 

“Бездействието на прокуратурата е впечатляващо. 20 хиляди случая. Нямаме доверие в държавното обвинение, вие работите в синхрон и координация”, каза Карадайъ, който твърди от месеци, че МВР е репресирало избирателите на ДПС.

“Месеци наред я пее тази песен”, отговори Рашков и му припомни, че тези 20 хиляди случая не са действия по разследването, а предупредителни протоколи по Закона за МВР, които не се докладват в прокуратурата.

“Ако продължавате с клеветническите твърдения, ще подам искова молба в съда срещу вас”, закани се Рашков към Карадайъ. Лидерът на ДПС го попита и дали е уволнил служителите, които са бездействали, за да се стигне до санкции по закона “Магнитски”.

“По “Магнитски” съм казал само, че органите у нас са мълчали за корупцията, а информацията за това е постъпила от други държави. Имаме закони и органи, които вероятно са и прикривали корупционна дейност”, каза Бойко Рашков./24 часа

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648