Ръст на инсултите при млади хора след преболедуван COVID-19

България 12.09.2021 08:54 Снимка: ДНЕС+

Ръст на инсултите при млади хора след преболедуван COVID-19

Тази година процентът на инсултите е доста по-голям и то при младите хора. Такива са наблюденията на д-р Нурфет Алиоски, който е началник на Отделението по ендоваскуларна неврохирургия в болница "Света Анна" в София.

"Те са се проявили по време на COVID-19 или седмица след преболедуването. Затова препоръчвам личният им лекар на тези пациенти да ги следи отблизо, като обърне внимание на кръвосъсирването", изтъкна лекарят пред БНР.

В столицата започна Балкански ендоваскуларен конгрес, организиран за шести пореден път от Българското дружество по ендоваскуларна терапия със съпредседатели проф. Иво Петров, проф. Васил Червенков и доц. Васил Велчев.

На едно място се събират изтъкнати експерти от 5 континента от над 15 страни - включително България, Сърбия, Македония, Румъния, Словения, Турция, Гърция, Молдова и други.

"Основните теми и дискусии на конгреса са посветени на сърдечно-съдовите заболявания - процедури които засягат каротидни стенози, аневризми на мозъка и исхемичен инсулт - тоест цялата палитра съдови заболявания, които биха могли да бъдат оперирани или чрез ендуваскуларните методи. При тези заболявания у нас основните проблеми идват от опитите на пациентите да се самолекуват.

България я има на картата за лечение на тези заболявания, но в Европа центровете за лечение на съдовите заболявания са много повече. У нас те са разположени предимно в столицата", отбеляза още д-р Алиоски.

"Затова и смятам, че тази статистика от 50 хил. души годишно с инсулт у нас е занижена, защото всъщност по-голям брой хора получават инсулти, но нямат достъп до специализирани центрове. В София и Варна са центровете у нас - това е напълно недостатъчно за равен достъп на хората и в тази посока трябва да се помисли.

А модерното лечението на мозъчно съдовите заболявания с различни инструменти е дисциплина, която в световен мащаб последните 10 години търпи най-бързо развитие. Може да се каже, че всеки месец има новост в тази област", уточни д-р Нурфет Алиоски./БНР

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448