Радомир Чолаков: Промените в конституцията ще влязат в НС след 6 октомври

България 13.09.2023 14:10 Снимка: ДНЕС+

Радомир Чолаков: Промените в конституцията ще влязат в НС след 6 октомври

Гроздан Караджов от ИТН подписа правилата за промени, предложени от ресорната комисия

В петък депутатите от конституционната комисия имат среща с Венецианската комисия. Тя ще публикува становище или мнение на 6 октомври. До тогава трябва да минат всички публични дебати, след позицията на Венецианската комисията ще се премине и към първото гласуване в конституционната - т.е. след 6-7 октомври. Така шефът на конституционната комисия в НС Радомир Чолаков от ГЕРБ обясни кога ще бъдат задвижени промените в основния закон, инициирани от партията му, ДПС и ПП-ДБ.

"След внасянето на проекта за промени в конституцията, съгласно самата конституция, тече едномесечен срок, в който той не може да бъде гледан. Отлежава, хората се запознават с него. По време на ваканцията сроковете не текат, той започна от 1 септември и изтича на 30 септември", уточни той процедурата. В парламентарните кулоари той обясни, че в момента има кръгли маси и обсъждания в гражданското общество и академичните общности.

"Конституцията трябва да бъде общо дело, а не работа на една парламентарна комисия, макар и важна.  Сега нося и ще внесем проект за решение за приемане на правила за законопроекта, защото в самия правилник на НС няма уредена процедура как се гледа проект за изменение на конституцията", каза Чолаков.

"Там са 3 гласувания, процедурата е малко по-специфична. Винаги, когато са се правили изменения на конституцията, са приемани такива правила", заяви той. Подписи под правилата са положили ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, параф е положил и Гроздан Караджов от ИТН. Чолаков се надява правилата да бъдат разгледани и приети от НС следващата седмица.

CHF CHF 1 2.04563
GBP GBP 1 2.31259
RON RON 10 3.92982
TRY TRY 100 5.55708
USD USD 1 1.82583