Психолог ще работи с малтретираното 3-годишно дете от Перник

България 22.07.2020 20:11 Снимка: ДНЕС+

Психолог ще работи с малтретираното 3-годишно дете от Перник

Психолог ще работи с малтретираното 3-годияно дете от Перник от следващата седмица. Целта е да бъдат преодолени нанесените му травми. Предстои и смяна на личния му лекар, тъй като настоящият е в София. От Дирекция "Социално подпомагане" (ДСП) в Перник ще настояват момиченцето да бъде прегледано от ортопед или друг специалист при необходимост, съобщи Министерството на труда.

Детето е временно настанено в приемно семейство и се посещава ежедневно от социални работници. Вече трети ден ДСП и Отдел "Закрила на детето" търсят роднини и близки от разширения семеен кръг, които да полагат грижи за него. Такива бяха идентифицирани в София и Дупница.

Част от тях не бяха намерени на адресите, посочени в базата данни на Агенцията за социално подпомагане. Няма и изразено желание близък или роднина да поеме грижите по отглеждането и възпитанието на 3-годишното момиченце, нито е търсена информация за неговото състояние и местонахождение.

 

В същото време социалните работници са в готовност да започнат срещи между бащата и детето. Поради това, че тече досъдебно производство, в момента той не може да полага грижи за момичето, но е изявил желание да го прави. За целта ще трябва да посещава социална услуга за повишаване на родителския си капацитет.

Бащата има и по-голяма дъщеря, родена през 2015 г., която се отглежда от майката и която не е виждал в последната една година.

Припомняме, че на 19 юли полицията в Перник започна разследване срещу насилие над дете. Причина затова бе публикуван видеоклип в социалните мрежи, където се вижда насилие над детето.

 

В клипа, заснет от самата майка, се чува как тя оправдава насилието с думите: "Понеже баща ти не те обича и мен не ме обича", преди да бие детето си.

По-късно 32-годишна жена и 3-годишно момиченце бяха отведени в районното управление

На 20 юли детето бе настанено в приемно семейство, а на майката и бе назначена психична експертиза.

Същият ден задържаха и бащата на битото дете в Перник. От отдела "Закрила на детето" в Перник съобщиха, че с насилието над детето жената е искала да накаже баща му, тъй като той не им обръщал достатъчно внимание.

След разпит на жената той е признал, че знае за насилието над дъщеря му, но не е предприел нищо. Според него майката се грижила добре за детето допреди година, когато започнал работа в чужбина, а тя попаднала в религиозно движение.

CHF CHF 1 1.816
GBP GBP 1 2.19761
RON RON 10 4.01336
TRY TRY 10 2.16883
USD USD 1 1.61332