Проф. Витанов: Оформя се вторичен пик на COVID вълната и висока смъртност

България 08.10.2021 12:00 Снимка: ДНЕС+

Проф. Витанов: Оформя се вторичен пик на COVID вълната и висока смъртност

Проф. Николай Витанов представи във Фейсбук кратка информация за обстановката в България по отношение на пандемията COVID-19. По думите му  се очаква вторичен пик на COVID вълната и висока смъртност. Той посочва, че броят на областите на ниво 4 - "тъмночервена зона", расте полека. 

„Днес има нови кандидати. Единият е вече явен, другият все още се крие. Ямбол е явният кандидат и това се вижда на картата на риска, съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Коя област е скритият кандидат? Скрит, защото не се е показана на горната карта. На прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост обаче се вижда ясно скритият кандидат и това е Благоевград“, пише експертът. 

По думите му прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост очертава формирането на "тъмночервена зона" в Западна България. Той уточнява, че София-град и Пловдив наскоро са влезнали в зоната на дифузно разпространение и ситуацията се влошава бавно.

„Висят над пропастта София-град и Пловдив, но не падат в нея. За мен това е подвиг и затова казвам на всички, борещи се със заразата в тези две области - голямо БРАВО“, пише още математикът./tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448