Проф. Рачев: Скоро ще тичат един след друг средиземноморски циклони, които ще пообъркат времето

България 20.02.2024 18:35 Снимка: ДНЕС+

Проф. Рачев: Скоро ще тичат един след друг средиземноморски циклони, които ще пообъркат времето

От четвъртък започва едно хубаво взривно затопляне

Един месец преди да посрещнем астрономическата пролет, денят е вече почти 11 часа. А скоро през България ще тичат един след друг някакви средиземноморски циклони, които ще пообъркат малко времето. Това заяви проф. Георги Рачев.

"В събота в страната нахлува по-хладен въздух, но пък после от юг се изнася по-топъл въздух и пак ще започваме да мечтаем за джапанки и слънце. Днес и утре малко по-хладно, но с един постоянен ветрец.

От четвъртък започва едно хубаво взривно затопляне", обяви още проф. Рачев в сутрешния блок на bTV.

Той поясни, че като за февруари градусите са доста над нормата, с около 5-6 градуса.

"В София от петък ще стане доста топло. До 27-28-ми февруари ще е така, после ще стане едно леко объркване с времето, ще захладнее, но мъничко.

В Пловдив пък ще е още по-топло и без валежи, така че всички могат да се разхождат на воля и без притеснение. Целият февруари не сме изпълнили и 25% от валежите и като цяло се очерта като доста сух месец.

В Стара Загора също ще е топло. Не бива никой да се колебае дали да излиза на чист въздух навън. Но и да капнат 2-3 капки дъжд, не е страшно, няма да се разтопим", все пак предупреди Рачев.

"Морето остава 7-8 градуса, традиционно за този период от годината, и ще охлажда температурите. Но, както казах, сме с 5-6 градуса отгоре за този период от годината и ако не беше ноемврийската и малко от януарската снежна обстановка, щяхме да се разминем без сняг тази година.

Във Велико Търново също остава много топло, особено през събота и неделя.

В Австралия обаче, ако погледнем, има огромни горещини. В Пърт е цели 41 градуса! А наситеното розово говори за 50 градуса.

Тази година Австралия засега е пощадена от пожарите. Много често превантивно се палят ниските треви и се прекарват по определени зони, за да не може, ако случайно, не дай си Боже, възникне горски пожар, да се прехвърли на други територии.

Но горският пожар, особено повърхностният, се разпространява с 30-40 кв в час, нищо не може да го укроти. Това променя и местообитаването на хиляди животни, да не говорим, че много от тях загиват", каза проф. Рачев.

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612