Проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ: Ще предложим затягане на мерките

България 17.10.2021 10:49 Снимка: ДНЕС+

Проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ: Ще предложим затягане на мерките

"Ще предложим затягане на мерките, ние сме в извънредна ситуация. Предложението на доц. Кунчев за изискване на зелен сертификат е много важно - да се намали предаването на вируса, който много лесно се предава. Целта е по възможност да се ограничи разпространението. Изискването е филтър на входа, да се осигури такава протекция, като имате предвид, че антигенните тестове могат да не покажат резултат ако заболяването е в началото. Това ще посъветвам министъра - да се спре на този вариант". Това каза вирусологът и директор на НЦЗПБ проф. Ива Христова в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт".

Според нея е въпрос на държавническо мислене да се вземе това решение, което е най-добро за хората. "Винаги трябва да има компромис между двете страни", допълни Христова.

Мярката да се ваксинират възможно повече хора не е насочена най-вече към възрастните, макар, че те са рискова група, но протичането на заболяването е доста по-леко, каза още Христова.

"Имунитетът след шест-осем месеца постепенно спада след преболедуване или ваксинация, затова трябва да се сложи и трета доза, по пожелание. Но тук става въпрос за медицина на доказателствата, защото един ваксиниран ще го преболедува много по-леко от неваксиниран. Освен това, сега говорим и за ваксини, които са във вид на спрей - впръскват се в носа, т.е. създава се лигавичен имунитет, чрез който се елиминира вируса на входната врата. Това е разумният изход от ситуацията, няма друг", обясни още професорката, която уточни, че са малко състоянията, които не позволяват ваксинация. 

"В момента сме в нещо като плато, така е, но ние преди месец отново го бяхме достигнали и после тръгнахме да катерим нагоре, дали това е временно задържане, по-трудно може да се каже. Нямам отговор на въпроса защо е толкова висока смъртността, населението има много хронични заболявания, така е, но пък ние не сме изключение от останалите страни", каза още проф. Ива Христова/БНР

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448