Проф. Ангел Димитров: Цялата отговорност е на политиците

България 07.12.2021 13:46 Снимка: ДНЕС+

Проф. Ангел Димитров: Цялата отговорност е на политиците

Политиците винаги са на ход, когато става дума за двустранни отношенията. Историята влияе навсякъде, историята дава аргументи, тя помага на политиците да разберат корените на съвременните проблеми, но не са те тези, които определят отношенията. Цялата отговорност е на политиците.

Това заяви пред БНТ съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония проф. Ангел Димитров.

Българската позиция е съвършено ясна, тя е неуязвима. Друг е въпросът колко добре е представена и кой как иска да я разбера, категоричен е проф. Димитров.

Запитан дали общуват с новите политически субекти, проф. Димитров посочи: С политици сега – не, особено с новите, но те са заети със свои дела да се конструират като бъдещи отговорни фигури в държавата.

РС Македония показва нежелание да работим, основавайки се на историческите принципи, на науката, на историята. Няма нито едно историческо свидетелство, което да говори за съществуване на македонски народ, македонска държава и че Самуил е македонски цар, каза още проф. Димитров.

Запитан за бъдещето на смесената българо-македонска комисия, съпредседателят ѝ подчерта, че колкото и безплодна да изглежда, тя събира обществото внимание и в двете държави.

Въпросът занимава хората – те четат. Комисията е индикатор за състоянието на двустранното общуване, заяви проф. Димитров./БНТ

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648