Проф. Ангел Димитров: България няма да направи отстъпки под външен натиск

България 16.10.2021 14:58 Снимка: ДНЕС+

Проф. Ангел Димитров: България няма да направи отстъпки под външен натиск

"Ако водещите политически, а и не само политически структури в РСМ, тъй като там моделираното отношение към България е силно изразено, не променят своето поведение в двустранните отношения, не могат да очакват това, което упорито внушават - че България ще извърши отстъпки под външен натиск. Не вярвам в това!". Това заяви пред БНР проф. Ангел Димитров, историк и дипломат - първият посланик на България в Скопие след обявяването на независимост на страната от Югославия.

Той допусна САЩ да провеждат разговори със Северна Македония за позицията ѝ, но не се дава гласност на това. Според него се проявяват двойни стандарти от американската дипломация и от партньорите на България в ЕС.

По думите му основните позиции, изразени от парламентите в Скопие и София, правят намирането на сериозни политически компромиси невъзможно.

"Ако колегите ни в Скопие не променят отношението си към работата на Съвместната комисия, ако не се придържат към утвърдените принципи и стандарти в историческата наука, дейността на Комисията става доста несигурна. Създаденото напрежение промени значително тяхната роля в двустранното общуване. Ако досега бяха охранители на исторически митове, сега неизбежно се превръщат в идеолози на неразбирателството, на крайно неприемливите за нас антибългарски нагласи и поведение. Аз се надявам, че това го разбират", коментира проф. Ангел Димитров, който е съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Република Северна Македония.

Историкът коментира и сигнала за поругани гробове на български воини загинали през Първата световна война.

"Дистанцираността на РСМ от България, която в Скопие превърнаха в правило, много ясно проличава в чувствителността към такива въпроси, които сега се появяват - нерешени проблеми около военните паметници. Трябва да се научим да бъдем обективни и достатъчно смело да решаваме проблемите, защото в противен случай нищо добро не чака региона", каза проф. Димитров. Според него трябва да бъде установено дали в района около паметниците е имало военна болница, защото военни гробища са се правили там./БНР

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448