Проф. Анастас Герджиков: Пандемията ни принуди да опознаем новите технологии

България 24.05.2022 20:11 Снимка: ДНЕС+

Проф. Анастас Герджиков: Пандемията ни принуди да опознаем новите технологии

Софийският университет "Св. Климент Охридски" отбеляза 24 май с академично тържество. На празника в Аулата присъстваха членовете на Академичния съвет на университета, ректори на висши училища, студенти, преподаватели и служители, представители на академичната общност на Софийския университет и много граждани, съобщи пресцентърът на висшето училище.

Тържеството бе открито от ректора на Алма матер проф. Анастас Герджиков, който отправи своя поздрав към всички и отбеляза, че след двегодишно прекъсване имаме възможността да отбележим 24 май по традиционния начин - с празненства в цялата страна, а академичната общност - и с тържество в Аулата на Софийския университет.

В словото си проф. Герджиков припомни, че пандемията ни принуди да опознаем богатите възможности на новите технологии и че те позволяват на студентите да бъдат предложени лекции на именити преподаватели от чужбина в мащаб, който е немислим при обичайната мобилност, изискваща физическо присъствие на гост-лекторите. По думите му, видяхме, че предимствата на тези технологии и богатите дигитални ресурси не могат да компенсират липсата на личен контакт и на човешко общуване.

Наградени бяха и победителите в Шестнадесетия национален литературен конкурс за стихотворение и разказ на фондацията "Св. Климент Охридски". Конкурсът е учреден по инициатива на проф. Боян Биолчев и със средства, дарени от него. Тази година са участвали 70 български студенти от страната и чужбина.

На тържеството доц. д-р Бойко Пенчев, декан на Факултета по славянски филологии, обяви носителя на наградата на факултета за най-добра книга в областта на езикознанието за 2022 г. - проф. Юлияна Стоянова. Тя получи отличието за книгата си "Проблеми на психолингвистиката".

Традиционно бе връчена и наградата на Българското национално радио (БНР) в памет на проф. Веселин Димитров на студент от Факултета по журналистика и масова комуникация. Генералният директор на БНР Милен Митев обяви името на отличения студент - Диляна Стоянова. Тя е третокурсничка в специалността "Журналистика", в профила "Радио".

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648