Проф. Герджиков: Средствата за висше образование да са не по-малко от 1% от БВП

България 22.12.2021 18:20 Снимка: ДНЕС+

Проф. Герджиков: Средствата за висше образование да са не по-малко от 1% от БВП

В бюджета за 2022 г. ние настояваме за увеличение на средствата за висше образование като цяло и искаме тези средства да не бъдат по-малко от 1% от БВП. Това заяви председателят на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков след среща с представители на Управителния съвет на Съвета на ректорите и на ВОН – КНСБ.

„Проектът за бюджет беше публично оповестен. Проблематично е, че в сферата на висшето образование няма такъв ръст, какъвто е предвиден за училищното образование. Изготвихме един документ, който беше подписан от Съвета на ректорите“, допълни той.

Ректорът на Софийския университет подчерта, че субсидията за издръжка трябва да се увеличи с около 15%, защото тогава висшето учебно заведение ще бъде в състояние да позволи актуализиране на заплатата на най-ниската академична длъжност – асистент. По думите му това предложение е напълно разумно.

„Ако увеличим тази заплата, ние ще трябва да увеличим заплатите и за гл.-асистент, доцент и професор. Трябва да се актуализират възнагражденията на неакадемичния състав. В сектор „Държавно управление“ според НСИ съответното заплащане е 1043 лв. и ние трябва да се доближим до него. Субсидията за издръжка на обучението за 2022 г. трябва да се определи при средно претеглен норматив от 3990 лв., което е с 590 лв. повече спрямо 2021 г. Това увеличение ще осигури увеличение на субсидията за издръжка на обучението с 71 млн. лв. (около 15%), което включва разходите за работни заплати, осигуровки и текуща издръжка.“, обясни той.

Проф. Герджиков каза още, че е необходимо актуализиране на стипендиите на студентите и докторантите, за което са необходими 24.6 млн. лв.

„В СУ само сметката за електроенергия е около 1 млн. лв. Необходимо е компенсиране на тези средства. 100% пълно компенсиране трябва да има“, категоричен беше ректорът на Софийския университет.

Председателят на ВОН-КНСБ доц. д-р инж. Лиляна Вълчева от своя страна заяви, че от КНСБ държат да се обърне внимание и на човешкия капитал в системата.

„Вече имаме повече асистенти, след като заплатата стана привлекателна – 1300 лв. на асистент. Увеличението на доходите на преподавателите във висшите учебни заведения е основен акцент. Бюджетът за 2022 г. ще бъде приет до края на месец януари. През месец юли ще има актуализации на бюджета. Ще настояваме в отрасъл „Образование“ да няма разделение на доходите. Доходите в училищното образование са 125% от средната работна заплата. Ако доходите на асистентите не станат 150% от средната работна заплата, ще се стигне до протести. Няма да отстъпим от това“, уточни тя.

Доц. Велчева изрази мнение, че градацията на заплатите е най-логичната стъпка, която трябва да се предприеме. Ученият увери, че образователният министър акад. Николай Денков е съгласен, че докторантската стипендия трябва да се увеличи поне на 1000 лв.  /tribune.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648