Приятели на загиналия пилот: Чиста душа, помагаше и се раздаваше

България 23.09.2023 18:34 Снимка: ДНЕС+

Приятели на загиналия пилот: Чиста душа, помагаше и се раздаваше

Приятели, близки и колеги на загиналия пилот на хеликоптер край с. Гърмен са потресени от трагедията.  В петък сутринта от стадиона в селото машината, пилотирана от 62-годишния Георги Георгиев, излетя за Цалапица. Едва по обяд обаче стана ясно, че не е кацнала, изгубена е от радарите и няма и връзка с пилота. Снощи около 19 ч. хеликоптерът бе открит в дере, в труднодостъпна местност на около 1-2 км от селото. Парчетата се бяха разхвърчали на над 70 метра, открито бе и тялото на Георгиев.

Той е сред най-опитните пилоти във фирмата, с 40 г. стаж. Роден е в Свиленград, но живее в Пловдив. 

"Днес се прости с живота си един достоен човек и пилот, подпомагал безвъзмездно аерозаснимането на разкопките на Ковачевско кале. Почивай в мир, Жоро! Телефонът ти не отговаря! Почивай в мир и идвай на раздумка в съня ми. Липсваш!", написа в социалните мрежи негов близък. Приятели го описват като прекрасен човек, съпруг, баща и дядо. "Не мога да повярвам! Да почиваш в мир, Жоре! Съболезнование на близките. Чиста душа, която помагаше и се раздаваше!", пише друг приятел. "Вечен полет, сбъдвачо на мечти! Благодаря за честта да те срещна! Не можа да я финтираш този път! Светло да ти е и красиво отдолу под теб!  Ще ми липсваш!!! Вечен полет и чисто небе", са други топли думи за загиналия.

Хеликоптерът на варненска фирма предните три дни е пръскал гори в района срещу вредители и в петък сутринта е тръгнал да се прибира.

На пилота не са му достигнали 5 метра, за да оцелее, коментира експертът по авиокатастрофи Христо Христов, който бе на мястото на инцидента. Най-вероятната причина е загубата на височина. „Видяхме парчета от ламарина, раздробени на малки части. Обстановката, в която е станал срива е много стръмна - с 60 градуса наклон. Хеликоптерът е подходил, но страничната система за оросяване се е закачила във висок бор. В следствие на което хеликоптерът се е сринал с носа надолу", добави Христов. Гъстата мъгла в района по време на катастрофата също е допринесла за инцидента.

"Най-вероятно причината е временна загуба на ориентир в много гъста мъгла. Не е набрал достатъчно височина за това лошо време. Търсел е начин да набере височина и да излезе над мъглата, ако беше успял поне с още 5 м щеше да мине над дървото. Не можахме да го открием веднага заради гъстата растителност", каза още експертът.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.28338
RON RON 10 3.9348
TRY TRY 100 5.78533
USD USD 1 1.8066